- Upplägget är att drängen Oskar som jag spelar, arbetar hos familjen Aschan i Eksjö, där barnen får agera hjälpredor inför ett stort kalas som ska hållas, säger Gabriel Wall. För att förstärka den realistiska effekten får barnen klä sig i tidstypiska klädesplagg.
En timme
Hela föreställningen tar en timme och efter att de unga deltagarna fått "hjälpa" drängen Oskar med bestyren följer en pratstund där det dricks saft och kakor på farstutrappan.
- När jag körde första föreställningen den 4 juli kom vi in i en diskussion om Gud och fotboll. Jag drog en skröna om hustomten och en kille som trodde på jultomten, men inte på hustomten på gården fick igång diskussionen.
Gabriel Wall berättar vidare att då pratet om fotboll kommer upp framstår Oskar som aningen frågande, då denna sport i slutet av 1800-talet inte hunnit nå något större kändisskap i Sverige, vilket gav en komisk effekt.
Andra ämnen som kommit upp under eftersnacket är då barnen förtvivlat försöker förklara för Oskar vad en tv och en popstjärna är.
- Deltagarna lever sig verkligen in i det här och föräldrarna ska inte vara med då de har en tendens att lägga sig i. Är det väldigt små barn kan dock dessa, liksom mor- eller farföräldrar få vara med, under förutsättning att de klär sig i dåtidens kläder och inte kommenterar föreställningen.
Wall leder historiska vandringar
Sedan fyra år tillbaka arrangerar Eksjö museum interaktiv teater för barn från förskoleåldern och uppåt.Den som ansvarar för detta är från och med i år Gabriel Wall, pedagog.Namnet på vandringen/utställningen är "Bland lagårdsråttor och huskatter".
När föreställningen är avklarad vankas det saft och kakor på farstutrappen. Foto: Helena Paulin Strömberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!