Xiao Tong om sin månad i Mariannelund

I lördag var det avskedsdags för "artist in residence" Xiao Tong från Kina. I en månad har hon varit här och både hjälpt till med de pågående utställningarna i Visit 15 och utvecklat sitt eget konstnärskap.

Eksjö/Mariannelund2015-08-03 07:06


- Det här har varit en fantastisk erfarenhet för mig, börjar Xiao Tong berätta. Innan hade folk sagt till mig att jag skulle komma till en väldigt liten stad men när jag kom hit märkte jag att Mariannelund är mycket mer än bara liten. Här finns mycket internationella kontakter, det är väldigt nära till naturen och det finns mycket konst att beundra.
Kulturakademin i Mariannelund har sedan 2008 varje sommar bjudit in konstnärer att bo och använda ateljé utan press på att de måste delta i någon utställning. Ett så säga klassisk "artist in residence" program (konstnärsvistelse). Xiao Tong är den tredje konstnären som i år fått komma och bo i folkhögskolans lägenhet i Mariannelund.
- De ska få komma hit till den småländska landsbygden och bli inspirerade, berättar konstakademins kulturproducent Anna Mellergård.

Utbildning och framtid
Xiao Tong är skolad inom oljemåleri på konsthögskola i Peking och håller just nu på att studera marknadsföring och administration i Danmark. Tanken är att hon ska kunna kombinera båda för att tillslut kunna sköta ett museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om