En damm med nĂ€ckrosor – drömmen slog in

Dammen Àr klar, likasÄ pergolan. NÀsta projekt i Ing-Marie Rais drömtrÀdgÄrd Àr att grÀva bort asfalt och lÀgga terrakotta framför huset.

Ing-Marie Rais Àr ofta i ute i trÀdgÄrden och pÄtar. I Är har det varit extra mycket rensning.

Ing-Marie Rais Àr ofta i ute i trÀdgÄrden och pÄtar. I Är har det varit extra mycket rensning.

Foto: Kristina Westring

VĂ€stervik2019-07-27 00:00

Vi börjar nÀrma oss slutet av juli. Sommaren har hittills varit omvÀxlande, med bÄde torra och regniga perioder. I vÄra trÀdgÄrdar frodas vÀxtligheten, till skillnad mot förra Äret, dÄ det mesta var gult och ÄtgÄnget.

– Du borde ha kommit för nĂ„gra veckor sedan. DĂ„ var det en fullkomlig blomprakt, sĂ€ger Ing-Marie Rais.

Hon och hennes man Peeter, bor ett stenkast frÄn Kulbacken i en gulrappad villa byggd 1913. TrÀdgÄrden Àr stor, över 2000 kvadratmeter, och Àven om pioner och mÄnga av rosorna har blommat över möts jag av grönska och vÀxtkraft.

– Vi flyttade hit 1987 och dĂ„ ville jag ha lite skydd mot vĂ€gen. Vi planterade en hĂ€ggmispel. Nu har den blivit flera meter hög.

Vid husgrunden stÄr mÀngder av krukor och inte lÄngt frÄn ytterdörren ett par pallkragar.

– HĂ€r satte jag Ă€rtskott för nĂ„gon vecka sedan, och se, de har redan kommit upp.

Ännu en lite bit bort Ă€r olika sorters bĂ€rbuskar planterade, bland annat amerikanska blĂ„bĂ€r. Stora klasar av bĂ€r hĂ€nger frĂ„n grenarna och trots att de inte Ă€r mogna Ă€r de tre gĂ„nger större Ă€n vĂ„ra vilda svenska.

TrÀdgÄrden har alltid varit viktig för Ing-Marie. Men sÀrskilt pÄtagligt blev det nÀr hon för tvÄ Är sedan drabbades av bröstcancer.

– Det gick vĂ€ldigt fort. Det tog bara en vecka frĂ„n det att jag upptĂ€ckte knölen tills att jag opererades. Av behandlingen blev jag periodvis vĂ€ldigt rastlös. DĂ„ kunde jag vakna tidigt och gĂ„ ut och rensa i flera timmar. Utan trĂ€dgĂ„rden vet jag inte vad jag hade gjort.

Vi fortsÀtter lÀngs med husets gavel och det Àr nu ett svagt porlande hörs. Det Àr pÄ baksidan som Ing-Marie har sitt vatten. Meterhöga vassruggar, svÀrdsliljor, kaveldun och randgrÀs omgÀrdar den runda dammen som Àr cirka fyra meter i diameter. Stenar i olika storlekar och former utgör kanten. FrÄn ena sidan pumpas vatten som bildar smÄ bubblor i den annars sÄ stilla ytan. Mitt i flyter en samling nÀckrosblad och en rosa knopp Àr pÄ vÀg att slÄ ut.

– Det Ă€r fint med vatten och det ger ett lugn, sĂ€ger Ing-Marie om sin damm.

HÀr var tidigare, enligt Ing-Marie, en trÄkig platt yta. Hon sÀger att hon lÀnge drömt om en damm, men av olika anledningar har tiden inte varit mogen. FörrÀn för fyra Är sedan.

– Jag visste ungefĂ€r hur jag ville att den skulle se ut och vi anlitade en trĂ€dgĂ„rdsanlĂ€ggare som kom med en liten grĂ€vskopa. Vi lade en gummimatta i botten och installerade en pump.

Vattnet cirkulerar och silas genom Ätta filter ska rengöras regelbundet. Eftersom vatten dunstar behövs det Àven fyllas pÄ vatten ibland. NÄgon ytterligare skötsel krÀver inte dammen.

– Redan andra Ă„ret hade vĂ€xterna fĂ„tt fĂ€ste runt och i dammen. Jag köpte Ă€ven nĂ„gra koikarpar ungefĂ€r 25 centimeter lĂ„nga, som dels skulle vara fina, och dels hjĂ€lpa till att hĂ„lla rent. Men det tog inte lĂ„ng tid innan fiskmĂ„sarna hittade hit och Ă„t upp dem. Innan karparna blev fĂ„gelmat hade de dock ynglat av sig. Ett 30-tal smĂ„karpar har hittills lyckats gömma sig för de hungriga mĂ„sarna.

Ing-Marie berÀttar att hon delar pÄ vÀxter och fÄr mÄnga plantor av vÀnner och bekanta.

– Ja, annars skulle detta bli förskrĂ€ckligt dyrt, sĂ€ger hon.

Till de som funderar pÄ att anlÀgga en damm tipsar Ing-Marie att inte göra den för liten. Ge om möjligt bra med utrymme till vÀxterna och sÀtt dem inte för tÀtt inpÄ varandra.

– Allt vĂ€xter vĂ€ldigt bra invid en damm och det dröjer inte lĂ€nge förrĂ€n buskar och annat mĂ„ste beskĂ€ras.

Hon pekar pÄ en ros som vuxit bÄde Ät sidan och uppÄt med kraftiga stammar.

Senaste tillskottet i trÀdgÄrden Àr en pergola. Den har Ing-Marie ritat och en viktig detalj var armeringsnÀt pÄ sidorna för klÀttervÀxter att fÄ fÀste. Det Àr hÀr som hon hoppas pÄ sitt blÄregn. Förra vÄren var hon med sin syster Helena pÄ en inspirationsresa till Italien. Ledare för resan var trÀdgÄrdskreatören Peter Englander.

– Vi besökte NinfatrĂ€dgĂ„rden som Ă€r en övergiven medeltida stad som blivit till en trĂ€dgĂ„rd. Helt fantastiskt och vĂ€ldigt exklusivt. DĂ€r fanns mĂ€ngder av blĂ„regn, rosor, pioner och porlande vatten.

Djuren trivs i Ing-Maries trÀdgÄrd. Ett par hönor gÄr fridfullt runt och pickar i grÀset, en bikupa stÄr pÄ en höjd och den vita katten Patrik slickar sig om nosen. I pallkragar vÀxer grönsaker sÄsom grönkÄl, svartkÄl, jordÀrtskocka och squash. Vi har nu kommit runt huset i vÄr trÀdgÄrdspromenad. GrÀset övergÄr i asfalt.

– Det hĂ€r Ă€r nĂ€sta grej. Lite av ett drömprojekt. Att ta bort asfalten och lĂ€gga terrakottaplattor. Det skulle bli snyggt.

MÀngder av minitomater frÄn en enda planta.
MÀngder av minitomater frÄn en enda planta.
Personligt

Ing-Marie Rais

Gör: LÀrare pÄ VÀsterviks gymnasium.

Ålder: 60 Ă„r.

Familj: Maken Peeter, barnen Sara, 32 Ă„r, och Andreas, 26 Ă„r, barnbarnen Polly och Bo.

TrÀdgÄrdstips: VÄga prova, det Àr spÀnnande att se vad det blir. Men ta reda pÄ hur höga vÀxterna blir sÄ de inte skymmer varandra nÀr de börjar ta fart.

BÀsta trÀdgÄrdsboken: "Om konsten att odla det omöjliga" av Peter Englander.

Ing-Maris trÀdgÄrd: 2000 kvadratmeter, damm, pergola, bikupa, 13 pallkragar och fler behövs. "Jag skulle beskriva min trÀdgÄrd som vildvuxen", sÀger Ing-Marie.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!