När börjar Kalle Anka? När får vi julklappar? När kommer farmor? Kommer det snöa idag? Kommer tomten? När kommer han tror du? Har han skägg då? När får vi godis? Varför ser du så trött ut, pappa? Alla småbarnsföräldrar nickar instämmande nu. Om de orkar läsa det här över huvud taget. Vi, och många andra också så klart, har stressat som jagade djur inför denna dag.

Jag brukar lova mig själv att inte stressa under själva julafton, för barnens skull. Men jag lurar nog mig själv.

Med risk för att låta som en gammal reklamjingel på radio så är ju julen givmildhetens tid. Och precis i denna stund, yrvaken och fullkomligt bombarderad av frågor om ditten och datten så tänker jag på givmildheten i vår region, och särskilt i Vimmerby och Hultsfred som jag besökt så frekvent under det senaste halvåret.

Jag blir ständigt påmind om den otroliga givmildhet som finns här. Nyligen granskade jag all webbtrafik vi haft sedan vi startade vår nya sajt. Artiklar om folk som hjälper andra i nöd genom att samla in pengar och dylikt är vanligt förekommande i just Vimmerby och Hultsfred. Vi har skrivit många artiklar om människor som dragit igång insamlingar om allt möjligt. Så häftigt! Det finns en urkraft i Vimmerby och Hultsfred som handlar om att hjälpa människor. Det är väldigt fint.

Och genast så kommer jag att tänka på min första krönika som jag skrev i Vimmerby Tidning där jag berättade om all den hjälpsamhet jag själv fick erfara när jag körde fast i en snöhög i en av stadens små rondeller. Då kom ju folk springande för att hjälpa mig att gräva loss bilen. Så fint!

Kan det vara så att man är mer hjälpsam här än man är på andra ställen? Ja, kanske. En annan händelse på samma tema inträffade för bara några veckor sedan. Vimmerbybor uppmärksammade då en påverkad man mitt i samhället som inte kunde ta hand om sig själv. Flera personer grep in för att hjälpa honom. De larmade även både polis och ambulans. Jag vill påstå att det är betydligt vanligare att man bara passerar en sådan person utan vidare åtgärd.

Och ytterligare en händelse: utanför Systembolaget satt en man och tiggde häromdagen. Det var kallt och regnigt. Flera personer stod runt mannen och pratade med honom och en av dem gick och hämtade en extra filt till honom. Alltså. Kärlek till er!

Allt det här kanske är helt naturligt för er som bor här. Klart man ska hjälpa till, liksom. För mig som kommer utifrån och ser detta med en utbölings ögon är det helt otroligt. Det är givmildhet på riktigt. Och det är något ni ska vara väldigt stolta över.

Så. Nu kör vi igång den här julaftonen! Res på er! Krama någon! Ring någon ni bryr er om!

Kära läsare, från oss alla på Vimmerby Tidning/Kinda-Posten, ha en riktigt god jul och ett gått nytt år! Ta hand om er. Vi hörs!