Krönika Snart stänger juli 2019 och lämnar över till sensommarsol och romantiskt månsken. Bjuds det på fler plusgrader, eller ska det bli regn?

Det sedvanliga post-sommarsnacket har kommit igång på arbetsplatser runt om i Sverige. Över en kopp kaffe på stående fot pratar vi med kollegor och skrattar åt de dråpliga situationer som uppkommit; ”ja och så stod vi där med all packning och alla barnen som busade runt och precis då gick tåget från en helt annan plattform. Ja Guuuud så dant, förstår du!” eller ”medan vi varit på Liseberg så hade de länsat hela bilen. Inte ens tuggummit fanns kvar i handskfacket. Men bilen stod kvar...”

En latade sig maximalt på landet, en annan upplevde fullkomligt trafikkaos i Göteborg, en tredje tyckte inte att Visby egentligen var så mycket att höja ögonbrynen inför medan en fjärde menade att Visfestivalen var bättre förr.

Någon proklamerar att en bruten fot och svår sommarförkylning knappast stoppade resan till Florens. Några hälsade på släkten på västkusten och en annan familj bilade till en insjö i Västernorrland precis som de alltid gjort de senaste trettiofem åren. Foton, filmer, äventyr, berättelser och reseminnen i en aldrig sinande ström.

Så klart har vädret spelat in för många och någon skryter oförblommerat att de minsann hade tjugosex plusgrader och sol varje dag och samtidigt fick någon annan källaren översvämmad. Några trängdes med solkyssta (och ölstinna) rörmokarfarsor jämsides med superstylade influencers på en strand i Spanien och några kom inte ens iväg på grund av sjuka barn.

Sommaren har gått från exotiska maträtter från fjärran land till en blygsam portion korv Stroganoff och ris i köket vidare till en lyxig plankstek vid Strömmen för att slutligen mjuklanda vid en grillad med bröd på Åhmans.

För min egen del blev sommaren mer än lyckad med äventyr både i storstad och ute på landet. Ur händelsekavalkaden saxar jag bland annat småländsk dialektskola under midsommarafton, mitt traditionsenliga Stockholmsbesök i lägenheten på Odengatan hos goda vänner mynnade ut i en spontan groggbuffé utan dess like.

Många, många mils promenader i Köpenhamn under jazzfestivalen och vin redan klockan två på dagen. Camping ”på riktigt”, vandring och fästingfight i klassiskt svensk sommarväder (det vill säga ösregn precis som det ska vara) i den östgötska urskogen.

En gammal vän hälsar på och vi promenerar runt i Västervik med mig som opretentiös ciceron för att sedan låta gitarrspel och stämsång ta över natten. Fotbolls-VM med nagelbitardrama och plockmat på bryggan. Minnena är många och skratten fler. Inget regn har förstört mitt humör och inget solsken har varit för varmt för min del.

Nu återstår det bara för mig att glömma bort allt dumt jag sa och gjorde för att kunna göra om det nästa år igen.

Så småningom släcks ljuset i lägenheten på Odengatan och någon kryper ner under sitt flådiga designertäcke och somnar. Sakta vaggad till sömns av lika delar jobbångest, sensommarlycka och en hel del mat.

Jag vet att du läser det här, min vän och tro mig; snart blir det Mosebacke mood igen.

Nu tar vi höst!