Ett 40-årigt löfte har infriats

Karin Hallberg, med rötter i Gagersrum, är just klar med boken “Min släkt” som tar avstamp i mormor Annies skrifter.

Fyra släkter och dess historier skildras i Karin Hallbergs bok.

Fyra släkter och dess historier skildras i Karin Hallbergs bok.

Foto:

Familj2019-05-25 09:00

– Jag lovade min mormor att fortsätta att skriva hennes historia, eftersom hon inte ville göra det själv. Nu har jag infriat mitt löfte och gjort mer därtill. Det värmer mitt hjärta att jag kan inleda min bok med hennes berättelser, så att hennes ord kan komma i tryck, säger Karin Hallberg, som växte upp på en av gårdarna i Gagersrum en mil norr om Västervik.

Mormor Annie hade renskrivit alla sina skrifter med sin drivna handstil och reservoarpenna fylld med blått bläck i en bok av skinn som Karin ärvde.

På gården i Gagersrum bodde flera generationer och Karin växte upp med en uppsjö av berättelser omkring sig. Efter studenten i Västervik 1955, utbildade sig Karin till lärare och bosatte sig med sin man i Västerås. Men varje sommar tillbringade hon i Gagersrum.

Karin berättar att sista sommaren mormor Annie levde plockade hon fram en nött och tummad bild föreställande hennes biologiske far Verner Larsson. Han hade inte fått tillåtelse att gifta sig med mormors mamma, eftersom han, enligt Annies stränga morfar, ”bara var en bonddräng och alldeles för ung, bara 20 år”. Verner tog detta hårt och beslutade att emigrera till Amerika.

– Vart tog han vägen där? undrade Karin.

Svaret blev att ingen visste och inte heller fanns det någon att fråga, eftersom Verner efter några år skickade en amerikabiljett till sin yngre bror. Därefter skickade han även biljetter till resten av familjen.

Under regniga dagar på sommarloven de följande åren åkte Karin från Gagersrum till Västervik för att forska om släkten. Hon samlade mängder med material med utgångspunkt från sin mormor, morfar, farmor och farfar. Dessutom gick hon två veckokurser i släktforskning på Gamleby Folkhögskola. Under en av dem försökte man finna Verner Larsson i rullorna på Ellis Island – men förgäves.

Men så 2014, när Karin varit pensionär i tio år, upptäckte hon vid juletid att släktforskarföreningen Ancestry numera hade tillgång till de amerikanska folkräkningarna.

– En dag i januari 2015 löste jag medlemskap i Ancestry och började genast forska. Hör och häpna. På sju timmar hade jag hittat honom och hans amerikanska släkt. Otroligt! Efter 123 års bortavaro var han återfunnen. Jag gjorde mig bekant med programmet under ett par veckor och skrev sedan ett brev, som jag skickade till tre av Verners ättlingar, som jag hittat på nätet.

Svar anlände inom två dygn. En var en ung man, helikopterförare och NATO-kapten förlagd med sin familj till Tyskland.

– Han ville komma och hälsa på, vilket han gjorde redan till midsommar samma år. Även han var ivrig släktforskare och det var som en overklig dröm för honom att få besöka de platser Verners förfäder bebott. Han stannade i mer än två veckor, så vi hade gott om tid att bekanta oss med varandra. Innan han for tillbaka till Tyskland, lade han in ett rikhaltigt material om släkten i min dator.

Boken ”Min släkt” har nyligen färdigställts och har kommit från tryckeriet i 100 exemplar. Den börjar med Mormor Annies berättelse och fortsätter sedan på de 330 sidorna med Karins hela släkthistoria. Där finns ytterligare två berättelser om amerikanska släktgrenar och deras liv i stadsmiljöer men framför allt på prärien i mellanvästern. Boksläpp sker, i dag, lördag 25 maj i Averum, Törnsfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!