I byn med 16 invånare har Lisa 45000 Instagramföljare

Instagramkontot Faggemåla 1912 har följare från hela landet. Att det skulle bli så stort hade inte Lisa och Gusten väntat sig.

Varje dag måste utslagna blommor plockas för att förlänga blomningen så långt som möjligt. Lisa Peterson väljer dahlior för att komponera en av de buketterna hon har till försäljning.

Varje dag måste utslagna blommor plockas för att förlänga blomningen så långt som möjligt. Lisa Peterson väljer dahlior för att komponera en av de buketterna hon har till försäljning.

Foto: Fanny zu Knyphausen Berg

Faggemåla2021-08-05 21:00

Lisa Petersson bor med Gusten Lantz, deras två och ett halvt år gamla dotter Lilly och hunden Sickan i ett hus i Faggemåla i Silverdalen. När de tog över huset år 2016 påbörjade de ett noggrannt och ambitiöst renoveringsarbete som de är klara med sedan något år. 

– Jag startade Instagramkontot för att släkt och vänner skulle kunna följa renoveringen. Många av dem bor ju inte här så det var ett roligt sätt för dem att hänga med på, berättar Lisa Petersson.

När Vimmerby Tidning besöker Faggemåla tittar solen fram och tänder de klara färgerna i Dahlia-bädden som står i kanten av trädgården. Den senaste veckans regn har fuktat upp jorden så både grönsakerna och blommorna står friska och starka i jorden. 

– De första åren hade jag inte många följare. I början av 2020 var det 6000, men när en tidning skrev om den och publicerade mina egna före- och efterbilder så exploderade det. Plötsligt hade kontot 30.000 följare och det ökar fortfarande stadigt.

I dag har Lisa Petersons konto 45.000 följare på Instagram och hon blir ofta kontaktad av företag som vill samarbeta med henne.

– Det viktigaste för mig är att det stämmer med huset och innehållet på kontot, jag skulle till exempel aldrig samarbeta med ett hudvårdsföretag. Men, det är lite märkligt att se mina bilder i annonser och reklam från tidigare samarbeten. I kontrakten säljer jag upphovsrätten till mina bilder och texter, ofta för 24 månader framåt.

Hur kom du på att du skulle börja sälja blombuketter?

 – Det blev så många dahlior att hela huset blev fullt och då tänkte jag att jag kunde ställa ut dem för försäljning. Det är väldigt roligt att det kunna erbjuda närodlade blommor som är odlade utan bekämpningsmedel och att det gått så bra trots att mina följare inte bor i närheten. Och bland dem som bor här är det många som inte har Instagram.

Lisa Petersson jobbar heltid på bank och är utbildad ekonom. Intresset för hus och trädgård växer sig starkare för varje år, men är än så länge bara en hobby. Att sköta ett konto med så många följare kräver tid och engagemang: bilder ska redigeras, texter ska skrivas och frågor och meddelanden ska besvaras.

– Det blir nog en och en halv timme om dagen jag lägger på kontot eftersom jag vill besvara alla meddelanden jag får. Dessutom lär jag mig massor av mina följare som är snabba på att svara på mina frågor om till exempel odling, säger Lisa Petersson.

Lilly, två och ett halvt år, visar sin favoritblomma ringblomma, i mamma Lisa Peterssons trädgård.
Lilly, två och ett halvt år, visar sin favoritblomma ringblomma, i mamma Lisa Peterssons trädgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!