Fantasten Johanna laddar för nationaldagen

Johanna Hägglund älskar Sverige och är en hängiven samlare av blågula prylar och sådant som hör kungafamiljen till. Sedan vi träffade henne senast, för fem år sedan, har hon hunnit uppfylla sin stora dröm – att få träffa kungen och kronprinsessan Victoria.

6 juni 2019 09:00

Johanna Hägglunds hem är fyllt med Sverigesaker. Det är allt från champagneglas, servetter, dukar, kuddar, böcker till kläder och böcker. Det mesta har hon fått i present.

– Sverige är mitt hjärta, själ och andetag. Sverige är alltså mer än ett intresse, säger Johanna.

Hon berättar att hon har Aspergers syndrom, en diagnos inom autismspektrumet. Många med asperger har specialintressen. För Johanna är ishockey ett sådant intresse. Det var att se Peter Forsberg göra mål under en match 1997 som fick henne att börja älska Sverige.

Därefter har intresset tilltagit.

– Det är många i familjen, vänner och vänners vänner som ser något och köper hem till mig när de är ute och reser. Sverigedräkten fick jag av mamma när jag fyllde år. Då blev jag väldigt glad.

Vi dricker kaffe, som självklart serveras i en blågul mugg. I en av Johannas hyllor står böcker på rad som handlar om Sveriges kungar och kungahuset.

– Det är inte så många som har djupare kunskap om Sverige i min närhet. Har man asperger vill man lära sig allt om det som intresserar en. Jag kan mycket om Bernadotte- och Vasaätten. Det vore intressant att diskutera med Herman Lindqvist, funderar hon.

Även det nuvarande kungahuset har sin givna plats i Johannas hem. På kylskåpet sitter fotografier av kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och flera andra medlemmar av det svenska kungahuset. På en av bilderna står kungen och Johanna tätt intill varandra.

– År 2015 fick jag träffa kungen och Victoria för första gången. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv.

Johanna hade klätt sig i sin Sverigedräkt och åkt ner till Öland tillsammans med en kompis då kronprinsessan firade sin födelsedag.

– Det var massor med folk, långa, långa köer. Men vi lyckades komma längst fram. När det var min tur så kommer jag ihåg att jag sa att “kungen är jävligt snygg och att drottningen hade tur som fick gifta sig med honom”. Kungen rodnade lite tror jag.

Johanna pratade även med Victoria.

– Jag fick möjlighet att berätta för henne vilken stor betydelse hon har för mig. Jag passade på att visa min tatuering på armen “För Sverige i tiden”.

SVT var på plats för att spela in programmet “Året med kungafamiljen” och Johanna blev intervjuad. Programmet visades i januari 2016 och Johanna berättar att hon är nöjd med sin medverkan. Hela upplevelsen den dagen var nästan overklig.

– Ibland när jag tänker tillbaka frågar jag mig själv “Hände det verkligen?”.

Men det gjorde det och även året därpå.

– Då var jag inte klädd i Sverigedräkten, men Sverigeklädd på annat vis med gult och blått och naglar med små pärlor som bildade svenska flaggan. Ögonen var också målade. Jag är bra på smink och både Silvia och Victoria kommenterade att jag måste ha tålamod som kan måla så noggrant.

En tredje gång, 2017, reste Johanna ner till Öland. Det var då Victorias 40-årsdag firades.

– Då bar jag Sverigedräkten igen och blev fotad med kungen och Silvia. De stod länge och pratade med mig.

Nu satsar Johanna på att resa ner när prinsessan Estelle fyller tio år, om några år.

Som den Sverigefantast hon är, faller det sig naturligt att Johanna firar nationaldagen kungligt. Hon har en egen tradition och laddar just nu för fullt inför den.

– Det börjar redan klockan sex på morgonen med nationalsången och dryck ur Sverigeglasen. Sedan klär jag mig i Sverigekläder och pyntar min perra, min permobil alltså, och åker runt i Västervik. Det är kul, folk brukar vilja ta kort.

Personligt

Johanna Hägglund

Aktuell: Laddar inför nationaldagen.

Ålder: 31 år.

Bor: I Västervik.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Så firar jag nationaldagen: Från tidig morgon till sen kväll. “Nationalsången spelas hela dagen och jag åker runt på stan i min Sverigepyntade permobil”.

Det bästa i min samling: En bild på kungafamiljen.

Övrigt: Johanna är adopeterad från Indien och kom till Sverige när hon var sex år. Med en tidvis tuff uppväxt i bagaget har hon på senare år börjat föreläsa, för bland annat sjuksköterskor, om hur det är att ha Aspergers syndrom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Westring