Nu blommar tifosin!

Tifosis Så kallas församlingsmedlemmarna som näst intill religiöst dyrkar bilarnas superbil, den italienska ikonen Ferrari. Dagen till ära har exempelvis hundratals tifosis samlats på Petersplatsen i Vatikanen för att välsignas av den nya påven Benedictus XVI - tillsammans med sina rullande dyrgripar! Även guds budbärare är en trogen supporter av den stegrande hingsten och just nu tillber man varumärkets senaste uppenbarelse: Ferrari F430 Spider. Snacka om himmelsk upplevelse?

Foto:

Ferrari2005-07-02 04:14

Ferrari F430 Spider är alltså ett sprillans nytt fullblod som lanserades på vårens bilsalong i Genève. Där stod den med sensuell kaross för två och toppades av ett mjukt tygtak. Publiken stannade mangrant till inför den Pininfarina-ritade vagnen och dagdrömde om att åka nedcabbat med fartvinden lekandes i lockarna. Man suckade hänfört och dreglade en stund till - en 1,7 miljoners Ferrari har nämligen den effekten på folk...

Öppen känslostorm
Basen i F430 Spider är motorn, en nykonstruerad vinkelåtta av lättviktiga metaller. Topplocken har dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder och variabla kamtider för både insugs- och avgasventilerna: det är ett avancerat lån från F1-avdelningen. Slagvolymen mäts upp till 4308 cc, maximala effekten till 490 hästar och maximala råstyrkan till 465 Nm. Onekligen imponerande siffror för den lilla rödlackerade motorklumpen som står mitt i bilen, mellan bakhjulen och sittbrunnen. Bakom maskinen frodas den avancerade växellådan, en elektroniskt styrd sexstegslåda som kan köras både manuellt och automatiskt. Den manövreras med hjälp av paddlar bakom ratten, precis på samma sätt som i Ferraris Grand Prixracers. Även chassiet är givetvis avancerat och i likhet med Michael Schumachers ensitsiga tjänstebil är samtliga hjul upphängda i dubbla tvärstag och avfjädras med elektroniskt styrda stötdämpare.

Stora näsborrar
Runt denna mekaniska pjäs har Ferraris hovskräddare Pininfarina skapat en utsökt vacker kaross för två, toppat av bakpartiet där den genomskinliga glasluckan exponerar vinkelåttan som det praktfulla konstverk den verkligen är. Originalkarossen testades ut i företagets avancerade vindtunnel och där fann man att kylluftintaget till motorn var underdimensionerat. Resultatet är den nya nosen med gigantiska näsborrar! Ferrari F430 Spider är en komfortabel roadster som spurtar till hundra på fyra sekunder och som mäktar hålla sig på rätt sida om 310-strecket. Fast då åker man inte gärna nedcabbat - toupén seglar nämligen iväg redan vid krypfart. Ja, det här är en supersportbil för den njutningslystne tifosin: en vagn som får honom eller henne att grymta lika belåtet som när en whiskyälskare doppar näbben i en mogen malt. Redan när man vecklar ned sig i den tajta men bekväma sportstolen väcks körglädjen och den ökar dramatiskt när man låter supercabben "sträcka ut sig" på autostradan mot Modena. Härligt, härligt, men farligt, farligt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!