Vimmerbypublikens svek på speciella biodagen: "Katastrofsiffror"

I söndags var den Stora Biodagen. Ett återkommande inslag för hela filmbranschen i Sverige. Men någon lyckans dag blev det inte för biografen i Vimmerby. "Det blev faktiskt katastrofsiffror. Det var väldigt otippat", säger platschefen Ellinor Knutsson.

Raderna ekade tomma på biografen i Vimmerby i helgen. Det blev inte den tillströmning av biogäster som de hade räknat med.

Raderna ekade tomma på biografen i Vimmerby i helgen. Det blev inte den tillströmning av biogäster som de hade räknat med.

Foto: Johannes Widergren

Film2024-09-23 21:00

Åtta filmer att välja mellan, halva priset på biljetter och specialerbjudanden i kiosken. Men trots dessa inslag svek Vimmerbypubliken. Som ni säkert redan förstått var det inte klang och jubel för bion i Vimmerby under söndagen.

– Vi vet inte riktigt varför, om det berodde på att vi inte nådde ut med informationen, vädret eller andra orsaker. Vi förväntade oss mycket folk, berättar Ellinor Knutsson.

Ett argument till varför folk väljer bort att gå på bio är oftast att det är för dyrt.

– Men med tanke på att vi hade halva priset på biljetterna borde inte det spela in den här gången.

Kan det ha att göra med att ni inte marknadsförde det tillräckligt?

– Jag vet inte. Vi jämförde oss lite med andra biografer inom koncernen (Lagan Biografer) och då var Vimmerby den biograf som fått mest marknadsföring. Men man fick först gå ut med det (informationen) i måndags förra veckan. Så det kanske har att göra med att det var för kort tid kvar, men det kan inte vi styra över. Folk brukar ändå vara uppmärksamma.

I början av augusti berättade ägaren Tina Karlsson att bion i Vimmerby haft en stark julimånad, men att ekonomin hänger på en skör tråd och att framtiden för biografen beror lite på hur hösten blir.

Nu har det bara gått knappt en månad av hösten, men hur har inledningen varit?

– Det är lite sådär. "Det slutar med oss" har dragit mycket, men det var ju där i krokarna (i början av augusti)... Vi behöver få fler besökare för att vi ska fortsätta kunna ha en biograf i Vimmerby. Det kommer vi inte undan, säger Knutsson.

Som vi nyligen rapporterat om är det premiärvisning av Matz Eklunds nya film "Blod, Svett & Lera" 11 oktober. På frågan om det blir liknande evenemang, eller andra projekt, framöver svarar Ellinor Knutsson så här:

– Det beror på. Eftersom ekonomin är ansträngd behöver vi inkomsten för att fortsätta göra eventen. Vi har försökt med galapremiärer och sånt tidigare för att få till nåt speciellt, så vi inte bara är en "vanlig" biograf. Det ska kunna vara mer personligt. Vi är alltid öppna för tips från allmänheten om idéer och vad folk önskar. Det finns verkligen ambitioner.

Vad väntar härnäst i filmväg under hösten?

– Det kommer mycket roligt. Bland annat "Joker: Folie à Deux" och lite längre fram "Mufasa", vilket borde kunna dra den yngre publiken. Sen kommer det mycket skräckfilmer lagom till hösten och några guldkorn som "Det kunde varit vi".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!