De lär sig låta hästarna göra jobbet

En kurs i skogskörningsclinic arrangerades på lördagen på Eriksgården i Fjälster. Här delgavs en i dag, många gånger, bortglömd kunskap.

Kunskap i skogskörning med häst lärs ut.

Kunskap i skogskörning med häst lärs ut.

Foto: Ivonne Svahn

Fjälster2019-01-28 13:15

– Flera av deltagarna har självhushåll. Man vill odla och kunna dra hem lite ved, säger Annelie Svensson, Fjälster, som är uppvuxen med brukshästar.

Morgan Jörgensson från Stockholm, en av de 10-talet deltagarna, har dock ett annat fokus. Han ämnar ta hjälp av häst i stadsmiljö.

Pär Anders Nilsson, Fjälster, har jobbat i skogen i hela sitt liv. Han har suttit i skogsmaskin men även tagit hjälp av häst, exempelvis i partier där maskin inte fungerat.

Under dagen delgav han deltagarna hur man är mest effektiv i skogen och hur man kommunicerar med hästen. En kunskap som han har fått av äldre generationer och nu förmedlar till fler. Att han och ardennern intill är ett team, det syns tydligt.

En av kursdeltagarna är Elisabet Ohlin från Fisksätra. Hon är en av tolv som för närvarande går den första kuskutbildningen i brukskörning i Wången.

– Jag har allid haft en passion för hästar och varit mån om miljön.

Hon säger att hon för tiotalet år sedan kom fram till att hobbyhästar är otroligt energikrävande.

– Oftast åker ägaren bil till stallet och foder och strö levereras dit med lastbil. Men vad gör hästarna? Vi kanske ska låta hästarna arbeta för oss i stället, påpekar hon.

Annelie Svensson håller med:

– Många köper en ponny till sina barn, men när barnen växer ifrån, får hästen bara stå. Låt den vara med och dra exempelvis löv på hösten, säger hon och tar ut ett litet gotlandsruss på ladugårdsbacken.

För självklart skulle även den vara med under kursen.

Effektiv skogskörning och hur man kommunicerar med hästen på bästa sätt delgavs på kursen.
Effektiv skogskörning och hur man kommunicerar med hästen på bästa sätt delgavs på kursen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om