Därför måste den gamla lanthandeln brännas upp

Den förfallna lanthandeln i Flathult är angripen av hussvamp, så den får inte rivas och återvinnas på Kejsarkullen. Lösningen blir istället att räddningstjänsten ska bränna ner fastigheten, i övningssyfte.

Den gamla lanthandeln i Flathult har förfallit och är dessutom angripen av hussvamp. Huset ägs av smalspårsföreningen, som inlett ett samarbete med räddningstjänsten. "Vi kommer bränna ner fastigheten i syfte att öva olika moment", säger Ulf Bowein.

Den gamla lanthandeln i Flathult har förfallit och är dessutom angripen av hussvamp. Huset ägs av smalspårsföreningen, som inlett ett samarbete med räddningstjänsten. "Vi kommer bränna ner fastigheten i syfte att öva olika moment", säger Ulf Bowein.

Foto: Charlotte Madestam

Flathult2019-07-07 09:00

En liten, slingrig grusväg leder fram till Flaten station, som fått sitt namn efter sjön. Sedan två år ägs fastigheten av föreningen Smalspåret Växjö-Västervik, vars medlemmar är i full färd med att restaurera och återställa stationshuset till som det såg ut under sina glansdagar.

– Vid nedfarten till stationshuset finns ytterligare ett gammalt hus, som var lanthandel en gång i tiden. På senare tid har det fått stå och förfalla, berättar föreningens fastighetsansvarige Dennis Blomfeldt.

Numera minner huset mest om gamla tider – eller snarare skämmer omgivningen, om du frågar medlemmarna. Så den ursprungliga planen var att renovera också den byggnaden.

– Vi lät en snickare kolla igenom huset, och efter det insåg vi att det inte går att renovera, utan att det måste rivas, säger Dennis Blomfeldt.

Dessutom upptäcktes hussvamp i byggnaden, vilket gör att rivningsmaterialet inte får hamna på återvinningscentralen, utan måste brännas. Det tvingade medlemmarna att ändra sina planer och tänka nytt en andra gång.

– Miljö- och byggnadsförvaltningen har prövat ärendet och beviljat rivning genom bränning, säger Dennis Blomfeldt, som nu kan avslöja föreningens planer på ett samarbeta med Hultsfreds räddningstjänst.

De kommer bränna ner fastigheten för att öva olika moment samtidigt som man får möjligheter att följa brandförloppet, tolka och vidta åtgärder.

– Alla våra brandmän ska få öva realistiskt, säger utbildningsansvarige Ulf Bowein. Det är oerhört värdefullt för oss och ger oss också en chans att prova olika verktyg vi har och vi kan dessutom använda oss av både vatten och pulver för att se vad det får för effekt.

När är övningen planerad?

– Vi avvaktar tills det inte är någon spridningsrisk längre, så den är planerad till 2 oktober. Det som återstår av huset sedan, får brinna ner under kontrollerade former.

Det finns krav på viss sortering före bränningen, bland annat av elkablar och fönster. Efteråt kommer plåt och andra fraktioner sorteras med grävmaskin innan det är dags för föreningsmedlemmarna att återställa området.

– Det kommer bli lika fint som den omkringliggande, nära på parkliknande miljön. Alldeles nyligen var en skogsmaskin på plats, som tagit ner allt som tillåtits växa upp och kvar är nu stora ekar och annat ädellöv, säger Dennis Blomfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om