Lars Johansson kom in i kommunpolitiken och Vänsterpartiet strax före valet 2010. Men det lokala engagemanget hade funnits där långt innan dess, liksom tron på att saker går att förändra.
– Jag har en stark tro på att vi bygger det här samhället tillsammans. Det är ingen elit som drar hela lasset, det är vi allihop.
Lars Johansson är egenföretagare sedan tio år tillbaka. De senaste två åren har han satsat helt på sitt företag Skogens Honung som han driver i barndomshemmet, Flohults gamla lanthandel.
– Jag är uppvuxen här och mina föräldrar drev lanthandeln fram till 80-talet.
Lars Johansson säger att han, trots att han bor utanför Tuna, inte har starkare politiskt fokus på hembygd eller ens på landsbygd.
– Jag tror det är farligt att vara för lokal. Jag brinner inte enbart för Tuna, jag brinner för hela kommunen och framförallt kärnan i den politiska organisationen som skola och omsorg.
Du har varit politiskt aktiv för vänsterpartiet i Vimmerby i åtta år. Vad har ditt parti lyckats genomföra lokalt under den här tiden?– Vi har varit med och påverkat ganska mycket för att vara ett så litet parti. Dels vårt förslag om dubbelt stöd till kvinnojouren. Vi lade det förslaget eftersom våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och vi kände att det offentliga har lagt ut ansvaret på ideella organisationer.
– Men också i skolfrågan där vi har varit konsekvent aktiva i att driva frågan, och inte bara nu inför valet utan hela tiden. Det är kommunens viktigaste uppgift att driva skola och omsorg, det är därför vi tar in skattemedel.
Lars Johansson säger att han inte tror på privata alternativ i samhället där plånboken får styra kvalitén.
I Vimmerby finns flera privata skolor. Är det negativt?– Det är väl bra med alternativ också, men det viktiga är att skolorna, privata som kommunala, är likvärdiga. Inget ska vara varken bättre eller sämre och därför är det viktigt med demokratiskt tydlig styrning.
Vänsterpartiet har länge drivit frågan om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det är något som även Lars Johansson vill prova lokalt.
– Vi har lagt förslag om detta och skulle vilja prova på en enhet inom exempelvis äldreomsorgen eller på socialförvaltningen.
De ökade kostnaderna som det skulle innebära, menar han vägs upp av att andra försvinner– exempelvis kostnader för bemanningsföretag.
– Ta sjuksköterskorna till exempel. Det pratas om sjuksköterskebrist men det finns ingen brist på sjuksköterskor, problemet är att yrket inte lockar på grund av arbetsmiljön. Man går till bemanningsföretag istället. Arbetsmiljön är problemet och det kan aldrig kompenseras med en högre lön.
Såväl SD som vänstern ökar i olika mätningar. Vad tror du om valet i höst?– Vi är inne i en högervåg just nu och att SD växer bygger på ett missnöje, som också är berättigat. Även Vimmerby är segregerat med olika bostadsområden där det bor många utlandsfödda.
– Samtidigt ser vi att den vågen svänger och vi inom vänstern ser också ut att göra ett starkt val nationellt sett. Vi plockar röster från sossarna, och det kanske inte är bra om man ser ur regeringssynpunkt men på sikt tror jag att det är bra, menar Lars Johansson.
Om du skulle få många kryss, är du redo att anta rollen som kommunalråd?– Jag är kluven för jag har ju mitt företag som jag avser att satsa på. Men jag är redo att axla ansvaret om det skulle bli så.