Förändra för småföretagare

Småföretag, som till exempel taxibolag, pressar ner arbetslösheten.

Småföretag, som till exempel taxibolag, pressar ner arbetslösheten.

Foto: Karin Hertz

Debatt2019-08-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att Sverige är EU:s ledande kunskapsekonomi har välståndsutvecklingen stagnerat. Hushållen är kraftigt belånade och sysselsättningen hålls uppe genom ett dussintals program där staten betalar företag för att anställa personer som annars skulle vara arbetslösa.

Det faktum att riksbanken trycker ut billiga pengar i ekonomin ger sken av att läget trots allt är bra, men verkligheten är oroväckande.

De större företagen som står för huvuddelen av exporten flyttar gradvis ut sin verksamhet bort från Sverige. Inte bara enkla jobb, utan också forskning och utveckling, lämnar landet.

Sverige behöver nya och växande företag som lägger grunden för framtidens välstånd.

Småföretagarnas Riksförbund har i en unik studie visat att det finns runt 350 000 företagsamma i Sverige, alltså personer som driver olika privata arbetsplatser.

Det rör sig ofta om små verksamheter, till exempel kiosker, taxiverksamhet och caféer – men också industriverksamhet, hotell och moderna tjänsteföretag.

Mönstret är tydligt, ju fler företagsamma personer det finns i en kommun, desto bättre fungerar ekonomin. Högre andel företagsamma pressar ned arbetslösheten i allmänhet och framförallt bland utrikesfödda.

Men de företagsamma har inte rimliga villkor. Typiskt betalar de majoriteten av sin inkomst i olika skatter och avgifter. Mycket av tiden går åt att hantera byråkratiskt krångel. Kriminalitet och den otrygghet som den medför börjar bli del av många företagsammas vardag.

Vi menar att förändring måste till. Utan bättre villkor för de företagsamma kommer Sverige ha svårt att ta sig ur dagens ekonomiska svacka.