Förbjud slöja för kommunanställda

I mars månad 2017 slog Europadomstolen fast att arbetsgivare har rätt att förbjuda anställda att bära religiösa, politiska eller filosofiska symboler under arbetstid och att det inte innebär diskriminering.

Kommunerna bör ta sitt ansvar och förbjuda slöja för kommunanställda, tycker skribenten.

Kommunerna bör ta sitt ansvar och förbjuda slöja för kommunanställda, tycker skribenten.

Foto: Carina Johansen/TT

Insändare2020-03-13 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Den muslimska slöjan är en symbol som symboliserar såväl religiös underkastelse som påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor, framtaget av män för att nervärdera och förtrycka kvinnan. Slöjan strider således mot allt som vårt jämställda och demokratiska samhälle står för"skriver Richard Jomshof (riksdagsledamot SD) i en riksdagsmotion och jag håller fullständigt med.

Slöjan har till uppgift att dölja kvinnan för mäns blickar och dessa plagg används för att kontrollera, förminska, förtrycka och avskärma friheten. Att ett fåtal kvinnor i vår kommun kan tänkas bära dessa plagg av fri vilja innebär inte att vi ska avstå från att förbjuda dem eftersom dessa plagg är en av de främsta symbolerna för att kränka kvinnan och ett uttryck för männens sätt att kuva det motsatta könet. Kvinnorna räknas som objekt och betraktas inte som fullvärdiga individer.

Att koppla rätten att bära dessa plagg till religionsfrihet håller inte. Lika lite som vi har rätt att förtrycka och kränka andra människor, lika lite ska religioner få göra det. Ett förbud mot all form av slöjor och andra symboler på kommunala arbetsplatser i Vimmerby kommun skulle bidra till att öka jämställdheten mellan kvinnor och män.

När man väljer att komma till vårt land så kommer man ibland från ett land där det anses naturligt att kvinnan inte ska betraktas som lika mycket värd som mannen och att kvinnan inte ska ha samma rättigheter som en man. Detta synsätt försvinner ju inte bara för att man väljer att komma hit. Därför är det mycket viktigt att kommunerna runt om i vårt land visar att här är alla lika mycket värda, här diskrimineras ingen samt att vi har jämnställdhet och respekt för både män och kvinnor. Män har ju inga krav på sig att dölja hår, axlar eller ansikte. 

Vi lever i ett jämställt samhälle där bägge könen är lika mycket värda. Kommunerna måste ta sitt ansvar och ett första steg till detta är att förbjuda all form av diskriminerande och förtryckande plagg.

Anneli Jakobsson, SD Vimmerby