Ka(xig) filmstjärna

Nya Ford Ka fick en bra start i livet och detta tack vare en brittisk agent med rätt att köra, förlåt, döda. Nej, vi fick knappast se James Bond i förarsätet men däremot hans brud - den vackra men oberäkneliga Camille Montes. Hon ser ut att stormtrivas bakom ratten och det är inte så konstigt. Ka ligger i toppen om vi snackar körglädje och attityd, men i botten rent prismässigt. Frågan är om man kan hitta en bättre småbil under 100 000 kronor?

Foto:

Ford2009-01-28 09:08


"Quantum of Solace" fick många att titta lite extra på nya Ford Ka och det är ingen tvekan om att Bondfilmen verkligen påverkat förhandsintresset, i alla fall om vi ska tro på företagets pressboss. Men vad många inte vet är att bilen delar sin teknik med en charmerande italienare och byggs i samma polska fabrik - nämligen Fiat 500!

Vild prisjakt
Ford Ka har begåvats med helt nya linjer och är en riktig tuffing trots att designerna bara haft 362 centimeter att leka med. Resultatet är lyckat och den "spjuveraktiga uppsynen" tilltalar säkert många presumtiva kunder. Ändå blir man inte utblottad på kuppen: prislappen börjar från 97 000 kronor och då är inte miljöbilspremien på tiotusen spänn inräknad, vilken gäller fram till den sista juni. Men låt oss nu hoppa in i kupén där interiören känns riktigt fräsch. Den analoga klockan har visserligen slopats, men hela utförandet känns genomtänkt även om vissa delar naturligtvis andas budget. Tja, det är ingen dans på rosor när slösaktiga ingenjörer ska samsas med snåla ekonomer för att lyckas bygga det bästa och billigaste på fyra hjul. Det handlar om den ädla konsten att kompromissa och nya Ka har lyckats oväntat bra med att fixa plats åt fyra personer samt bagage utan att säkerheten blivit lidande.

Ärtig småbil
Det vanligaste motoralternativet är bensinfyran på 1,2 liter och 69 hästar. Maskinen är måhända inte ett tekniskt underverk men gör sitt jobb relativt bra: hundrastrecket nås på tretton sekunder och med plattan i mattan toppas 160 km/h. Siffrorna säger dock långt ifrån allt - för huvudsaken är ju att motorn arbetar snålt! Vad sägs om halvlitern milen och 119 gram i koldioxidutsläpp? Inte illa! En miljödiesel på 75 hästkrafter erbjuds också, men priset ökar med hela 20 400 kronor vilket gör att den knappast kommer att bli någon storsäljare.
Vid hårdkörning på krokiga spanska Ibiza-vägar så är det två goda egenskaper hos den ärtiga småbilen som sticker ut: dels känslan av suverän fjädringskomfort och dels den utmärkta styrningen. Kurvorna bara glider förbi på ett sätt som är sällsynt hos många andra småbilar. Att dessutom Bondbruttan Olga Kurylenko ska hjälpa till med lanseringen blir en extra svår nöt att knäcka för konkurrenterna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!