Lokala företaget har vuxit till internationellt bolag

Det började i liten skala i Virserum och har nu växt till ett intenationellt bolag. David Modig är vd och tredje generationen i familjeföretaget Modig Machine Tools: "Det gäller att ha rätt folk, komma med nya innovationer och ligga i framkant."

David Modig är uppvuxen med företaget och kan alla delar från produktion till försäljning.

David Modig är uppvuxen med företaget och kan alla delar från produktion till försäljning.

Foto: Studio Rosenfors/Lindsberg Media

Företagande2023-04-07 18:00

David Modig sitter på tåget med två tyska anställda när vi når honom på telefon. Han ska byta tåg i Alvesta och är lite osäker på vilken perrong. Direkt bryter hans assistent Evelina in på tråden och ger korrekt information. David är en hårt arbetande man i ett företag som satsar mot världen, men det började i Virserum.

– Min farfar startade företaget 1947, när han dog 1969 tog farmor över, det var ganska ovanligt med en kvinna som chef för en maskinverkstad. Pappa tog över efter henne och jag har varit VD de senaste 13 åren.

Modig Machine Tools tillverkar fräsmaskiner som i sin tur kan göra detaljer till flygplansvingar eller någon del till en bil. Förr fanns det många företag i samma bransch i Sverige, men nu är Modigs ensamma i landet.

– Vi har varit lyckosamma, men det gäller att ha rätt folk, komma med nya innovationer och ligga i framkant.

Envishet, kunskap om branschen och att komma med nya idéer är David styrka. Nu har han folk som gör ritningar efter hans nya tankar, men för bara fem år sedan var det han som ritade allt från grunden. En ovanlig aspekt i historien är att Davids formella utbildning endast är grundskola, han gick aldrig i gymnasiet och har ingen ingenjörsutbildning som man kanske tror.

– Jag tittar inte på utbildning när jag anställer folk nu heller. Har man intresse kan man lära sig allt. Man ska inte underskatta skola, men det är inte allt, det är jag säker på.

Under uppväxten levde David med företaget, det var snack om maskiner vid frukosten och han lekte som barn i fabriken. Han har själv jobbat med alla delar i företaget, men har en hungrigare och mer aggressiv plan för Modig Machine Tools.

– De senaste fem åren har vi haft en brant kurva, vi har satsat hårdare, men också tagit större risker, jag lever med det. Jag är mer aggressiv än mina föregångare och satsar på andra marknader.

Nu har företaget kontor i USA och Tyskland och på fem år har man gått från 32 till 150 anställda. Framgång göder framgång och priserna har inte låtit vänta på sig. För två år sedan blev David utnämnd till Årets Entreprenör.

– Det var helt sjukt, lilla Modigs bland alla jättebolag, hur hamnade jag där? Det är det största pris inom företagande du kan få i Sverige och jag fick åka till Monaco för att representera.

All uppmärksamhet och fokus från media har gett ännu en puff framåt och David har även blivit utsedd till ”Årets VD i industrivärlden i Europa”.

– Det är svårt att hitta nåt större, för mig är det en stor ära.

Vad är det då som gett all denna framgång? Innovationer och kunskap om branschen så klart, men rätt personlighet har också varit en stor hjälp.

– Jag ger mig aldrig, jag är duktig på att prata och få folk engagerade. Om folk litar på en så har man ett försprång. Men vi försöker bygga bort det, så att inte allt kretsar kring mig.

Mitt i det expansiva företagandet finns det också plats för lite familjeliv. För inte så länge sedan fick David och hans sambo en liten son.

– Jag har en fantastisk sambo, hon har varit med de senaste 15 åren och utan henne hade det inte varit möjligt. Det finns de som tror att det är en ”one man show”, men så är det inte.

Det blir många resor, just nu pendlar David mycket till Tyskland och arbetstiden är nog inte vad man skulle kalla kontorstider.

– Jag jobbar säkert 90 timmar i veckan, men förresten jag jobbar inte, det är en hobby.

Nu har företaget kontor i USA och Tyskland.
Nu har företaget kontor i USA och Tyskland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!