Hermanssons snart 40 år i branschen

1970 startade Hermanssons MC Mekaniska i Vimmerby sin verksamhet. Det är alltså snart dags för bröderna Sören, Ove och Anders att fira 40 år. - Det är inte klokt vad tiden lägger iväg, säger grundaren Sören, 65, som är framme vid pensionsåldern. - Vi tragglar nog vidare några år till, det är skönt att ha något att pyssla med, säger han.

Sören och Ove har ägnat arbetslivet åt motorcykelfirman Hermanssons. 1970 drog Sören igång verksamheten.

Sören och Ove har ägnat arbetslivet åt motorcykelfirman Hermanssons. 1970 drog Sören igång verksamheten.

Foto:

FöretagSam2006-12-28 08:27

Hermanssons är ett väl etablerat motorcykelföretag i Vimmerby som har hållit till på nästan samma plats under alla åren.
Det började i ett tegelhus mitt emot Fanérfabriken 1970.
- Ja, det var då jag bestämde mig för att köra igång på heltid med att reparera motorcyklar, främst inom motocross och enduro.
Innan hade jag skruvat lite på fritiden, men det blev bara mer och mer och jag kände att det nog skulle gå att driva ett företag, säger Sören som innan jobbat både på Motorcentralen och Fanerfabriken.

Ove kom till
Företaget flöt på bra i inledningsskedet och det dröjde inte så länge förrän brodern Ove anslöt.
Hade innan jobbat på Liljegren Truckar och på Beijers.
Åren gick och 20 år senare var det rejält trångbott i lokalerna.
- Vi hade länge gått och funderat på att komma in i större lokaler. Det fanns varken vatten eller avlopp där vi var, så många gånger var det besvärligt, berättar Sören.
1990 blev det en större lokal ledig på Industriområdet och då slog Hermanssons till.
- Ja, det var perfekt och vi kände att det fanns utrymme att expandera. Först tänkte vi hyra, men vi valde att köpa lokalerna.

Nyförsäljning
Nu började man även sälja nya motocrosscyklar av märket Yamaha och när det rullade på som bäst sålde man uppåt 50 cyklar om året.
Man åtog sig även en del svetsjobb och tredje brodern Anders, 59 år, anslöt efter att ha jobbat på Engströms latsbilsverkstad.
Alla tre hade och har ett genuint motorintresse och tävlade också lite själva. Anders var den mest framgångsrika och han körde flera VM-tävlingar i karriären och befann sig i långa perioder ute i Europa där han tävlade.
- Vi var med och skruvade ibland, det var en rolig period, men mycket bilåkande mellan de olika tävlingsplatserna, berättar Ove som i dag är 66 år.
Även han är inne på att fortsätta jobba.
- Ja, det är väl tanken att göra så gott det går. Nu väntar jag på en höftoperation så vi får väl se hur det blir, säger han.

Aluminium
Numera är det inte så mycket crosscyklar som repareras och försäljning av nya hojar har upphört. Istället är det landsvägshojar man inriktat sig på. Och svetsjobb.
- Vi har specialiserat oss på aluminiumsvetsning, men vi gör även vanliga svetsjobb, konstaterar Sören.
Vintern är lite lugnare, men på sommaren är det fullt upp.
- Det roliga är att det kommer mycket mc-turister, främst tyskar, som vill ha hjälp. Det kan väl vara lite problem med språket ibland, men oftast löser det sig, säger Sören och skrattar.
Ingen av de tre ångrar att de satsas sina liv i Hermanssons MC Mekaniska och förhoppningen är att företaget ska leva vidare bra länge ännu.
- Ja, det blir väl Anders som får ta över helt när vi inte orkar längre, säger Sören och Ove.

Allt du behöver till som motorcyklist.
Allt du behöver till som motorcyklist.
Fakta
Hermanssons MC Mekaniska
Ägare: Bröderna Sören, Ove och Anders Hermansson
Grundat: 1970
Produkter: MC-reperationer och svetsarbeten
Anställda: 3 personer
Omsättning: -
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om