Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en förordning att kommuner ska kunna ge barnomsorg till vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner.
Vissa kommuner har börjat inventera det behovet men Vimmerby kommun tillhör inte dem.
Ola Karlsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, säger att man är beredd på en sådan situation men att det krävs väldigt mycket innan Vimmerby kommun hamnar i det läget.
– Det är en lång resa dit och vi vill undvika oro i onödan. Behöver vi göra det så gör vi det då när vi börjar närma oss den situationen och när en befogad oro finns, säger han.
Ola Karlsson säger att Vimmerby kommun kommer att ha öppet för de barn som har ett behov oavsett vad föräldrarna jobbar med, även vid en eventuell stängning av skolor och förskolor.
– Vi har för avsikt att hålla våra skolbarns- och barnomsorgsverksamheter öppna för alla vårdnadshavare som har behov och på samma plats som idag, säger Ola Karlsson.
– Behov har man om man har arbete, studerar, är föräldraledig, är arbetssökande eller är permitterad, det vill säga de som har rätt till omsorg redan idag, beskriver han.
Han säger att förvaltning, nämnd och krisledningsgrupp bedömt att kommunen kommer att klara det under en lång tid under relativt svåra förhållanden.
I kommunens pandemiplan har förskolor och fritidshem högsta prioritet.
– Om vi kommer i ett sådant läge att många medarbetare är sjuka, kommer vi flytta medarbetare från andra verksamheter. Det kan få konsekvenser som att personal på exempelvis gymnasiet eller lärcenter får jobba på förskola en tid för att säkerställa det som klassats som högre prioritet, beskriver han.
Ifall det inte skulle räcka till på grund av höga sjuktal anger planen att kommunen ska ta ett beslut att inte erbjuda omsorg till vissa barn.
– Då är det barn till i första hand permitterade, i andra hand föräldralediga och sedan arbetssökande. Först därefter kommer de samhällsviktiga sektorerna, säger Ola Karlsson.
När det gäller en skolstängning och distansundervisning har kommunen olika möjligheter beroende av årskurser.
Ola Karlsson säger att man i dagsläget har beredskap från högstadiet.
– Vi har inte kapacitet att förse alla årskurser med en egen dator. För de lägre klasserna får vi hitta mer analoga former. Sedan vet jag inte om det känns okej för föräldrar att lämna sin sjuåring ensam vid datorn, säger han.