Försvaret: Misstänkte mannen spärrades direkt

Den man i 30-årsåldern som åtalats vid Jönköpings tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott har varit anställd inom Försvarsmakten under flera års tid. Nu kommenterar myndigheten situationen kring mannen, som enligt åklagaren har kopplingar till vänsterextrema – så kallade autonoma – miljöer.

26 april 2019 16:57
När försvaret fick kännedom om misstankarna så vidtog förbandet åtgärder. Man spärrade hans åtkomst till hemliga uppgifter och materiel, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till P4 Jönköping.

Polisen larmades i juni förra året av två personer som upptäckt vapen och vapendelar i samband med att de gjort inbrott i en container i ett industriområde utanför Jönköping. Under utredningen har det hittats ytterligare utrustning som kommer från den svenska militären. Försvaret förklarar nu att man vill ha tillbaka delar av utrustningen.

Det är i sig inget konstigt att vi gör anspråk på vår materiel, men jag kan inte svara på hur det kommer sig hur han har fått med sig de här prylarna hem. Kanske kommer det att klarna under rättsprocessen, säger Jesper Tengroth.

Den åtalade mannen har varit anställd inom försvaret till och från under flera år. När militären fick kännedom om misstänkarna mot mannen stängdes han omedelbart av. Han fick en löneutbetalning så sent som bara några veckor innan han greps förra sommaren. Rättegången inleds i början av maj.

Oavsett hur rättegången utfaller så är det möjligt att mannen blir föremål för vidare utredning om han är lämplig att arbeta inom försvaret, säger Jesper Tengroth till TT.

Mannen nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT