Mörlundasonen reser med landslaget

Fredrik Madestam sa upp sig frĂ„n sitt fasta jobb för ett vikariat pĂ„ Svenska Fotbollsförbundet. ”Jag vet inte om jag skulle vĂ„ga göra samma sak nĂ€r jag Ă€r Ă€ldre”, berĂ€ttar han.

"VM i Frankrike förra Äret var 42 intensiva men superhÀftiga dagar", berÀttar Fredrik Madestam t.v., hÀr tillsammans med förbundskapten Peter Gerhardsson.

"VM i Frankrike förra Äret var 42 intensiva men superhÀftiga dagar", berÀttar Fredrik Madestam t.v., hÀr tillsammans med förbundskapten Peter Gerhardsson.

Foto: Anna Moilanen/Svenska Fotbollförbundet

Fotboll2021-01-03 08:00

Nu bestÄr hans jobb som pressansvarig för damlandslaget av strategiskt kommunikationsarbete, att jobba med nyheter och nÄ ut med projekt. Och, sÄklart, att följa med pÄ resor.

– Det Ă€r superkul, jag gillar vardagen nĂ€r jag Ă€r hemma och jobbar, men uppskattar att det bryter av nĂ€r jag fĂ„r Ă„ka ivĂ€g med laget, sĂ€ger han. 

UppvĂ€xten i Mörlunda minns han med vĂ€rme. 

– Det var tryggt och bra pĂ„ alla sĂ€tt i Mörlunda. Man hade sitt kompisgĂ€ng pĂ„ nĂ€ra avstĂ„nd, det var lĂ€tt att bara ta cykeln till en kompis. Och det fanns bĂ„de innebandy och fotboll pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll, sĂ„ i den Ă„ldern fanns allt jag behövde, berĂ€ttar han. 

Han bestĂ€mde sig tidigt för att det var journalistik och kommunikation han ville jobba med. 

– FrĂ„n tidig Ă„lder har jag alltid tyckt att det Ă€r vĂ€ldigt kul att skriva, jag har dragits till det. Jag uppskattade svenska och den typen av Ă€mnen i skolan. Som jag vill minnas hade jag bra lĂ€rare i skolan i Mörlunda som fick mig att uppskatta skolan och lĂ€randet, vilket gjort att jag tyckt att det varit roligt med skola bĂ„de genom högstadiet och gymnasiet. Det har lagt en bra grund, berĂ€ttar han. 

Han intresserade sig mer och mer för den strategiska kommunikationen och under universitetstiden i VĂ€xjö gjorde han sin praktik pĂ„ fotbollsförbundet. Efter praktiken höll han kontakten och skrev lite pĂ„ frilandsbasis. 

– NĂ€r jag var klar med universitetet jobbade jag ett Ă„r i nĂ€romrĂ„det, men sen kom frĂ„gan inför sommaren 2016, om jag ville komma upp för ett sommarvikariat. 

Han sa upp sig och flyttade till Stockholm. Först var det korttidskontrakt som gĂ€llde, men nĂ€r damlandslaget skulle spela EM i NederlĂ€nderna hade omvĂ€rldens intresse för laget vĂ€xt, och Madestam blev tillfrĂ„gad om han ville följa med som medhjĂ€lpande pressansvarig. 

– SĂ„ 2017 var första gĂ„ngen jag reste med damlandslaget, och dĂ„ var jag med pĂ„ mĂ€sterskapet i en mĂ„nad. Sen dess har jag fortsatt göra det, berĂ€ttar han. 

Fotbollen har alltid haft en stor plats i Madestams liv, han spelade sjĂ€lv lĂ„ngt upp i tonĂ„ren och intresset har inte svalnat trots att det nu ocksĂ„ Ă€r hans heltidsjobb. 

– Jag kanske tittar lite mindre pĂ„ fotbollsmatcher pĂ„ TV, förr kunde jag titta pĂ„ allt möjligt, men nu blir det mest lagen jag hejar pĂ„, skrattar han.

De flesta resorna bÀr av till Europa, och eftersom damlandslaget inte alltid spelar pÄ de största arenorna hÀnder det att fÀrden gÄr till mindre stÀder.

– Det Ă€r en speciell upplevelse, vi har hamnat i kroatiska landsbygden och det hade jag nog aldrig gjort utan landslaget. Nu hoppas jag att jag fortfarande jobbar 2023, nĂ€r VM spelas i Australien och Nya Zeeland. 

MĂ„nga av Ă„rets planer har stĂ€llts in och skjutits upp. 

– Vi skulle ha deltagit i OS, men det Ă€r framflyttat till nu i sommar. DĂ„ Ă€r det i Tokyo, och dĂ€r har jag aldrig varit. Vi fĂ„r se i vilken form det kan gĂ„ av stapeln, men det blir spĂ€nnande. Det ser jag jĂ€ttemycket fram emot, sĂ€ger han. 

Hans frÀmsta tips till den som vill följa sina drömmar och utforska vÀrlden Àr att vÄga.

– VĂ„ga försöka följa det man kĂ€nner att man vill. VĂ„ga testa. Jag flyttade för ett fyramĂ„nadersvikariat, och jag kanske hade tyckt annorlunda om jag hade haft svĂ„rt att skaffa jobb sen, men det gick vĂ€gen. Jag vet inte om jag skulle vĂ„ga göra samma sak nĂ€r jag Ă€r Ă€ldre, men Ă€r det nĂ„gon gĂ„ng man ska vĂ„ga chansa Ă€r det nĂ€r man Ă€r ung. 

Fredrik Madestam tillsammans med kollegan Magnus Andersson pÄ VM i Frankrike. "Uppskattningsvis blir det mellan 60 - 100 resdagar per Är", berÀttar Fredrik, t.h.
Fredrik Madestam tillsammans med kollegan Magnus Andersson pÄ VM i Frankrike. "Uppskattningsvis blir det mellan 60 - 100 resdagar per Är", berÀttar Fredrik, t.h.
Svenska damlandslaget

1995 hamnade Sveriges damlandslag pĂ„ en femteplats i VM. 1997 blev det en sjundeplats. 

2003 spelades VM-finalen Sverige-Tyskland och Sverige tog VM-silver.

2011 och 2019 tog Sverige VM-brons.

2016 kammade de hem ett OS-silver. 

KĂ€lla: Svenska fotbollsförbundet. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!