Schweiz vidare – slog ut regerande mästaren

Regerande mästaren Italien är ute ur fotbolls-EM. Det tog stopp redan i åttondelsfinalen mot Schweiz, som överraskande vann med 2–0. –Vi visste att vi behövde en perfekt dag, och det hade vi, säger Schweizkaptenen Granit Xhaka i SVT.

Ruben Vargas, i mitten, firar sitt 2–0-mål mot Italien i åttondelsfinalen.

Fotboll2024-06-29 20:44

Det var en åttondelsfinal där Schweiz kopplade grepp om matchen direkt, medan Italien hade stora problem att få i gång sitt spel. Schweizarna styrde inte bara spelet, utan bjöd också på flera målchanser.

Med drygt 20 minuter spelade var det bara en fin räddning av Gianluigi Donnarumma som hindrade Schweiz från att ta ledningen.

I stället dröjde det till 37:e minuten innan Remo Freuler kunde sätta 1–0-målet för Schweiz efter ett mönsteranfall.

Direkt efter halvtidsvilan var det dags igen. 2–0-målet till Schweiz kom signerat Ruben Vargas, som skickade in ett kanonskott med en knapp halvminut spelad av andra halvlek.

– Vi visste att vi behövde en perfekt dag och vi hade en perfekt dag, säger Granit Xhaka i SVT.

Italien var nära en reducering bara minuter senare genom en frispark som Schweizförsvararen Fabian Schär nästan nickade i eget mål – men bollen gick i stolpen.

Några mål blev det inte för regerande Europamästaren, som därmed är utslaget ur fotbolls-EM.

För Schweiz väntar i kvartsfinalen vinnaren mellan England och Slovakien. Den åttondelsfinalen spelas på söndag.

– Jag är så stolt över att vara en del av det här laget. Vi är inte klara här, nästa match kommer bli lika svår men vi har kvalitéerna för att vinna mot vem som helst, säger Xhaka.