Tillsammans är ledordet för nye ordföranden

Tillsammans är ledordet. Lika mycket som fotbollen i sig är en lagsport, är det ett lagarbete att driva en fotbollsklubb.

Det ska vara något speciellt att dra på sig HFK-tröjan tycker Patrik Stenbäck, ny ordförande i Hultsfreds Fotbollklubb, som vill skapa en stark klubbkänsla.

Det ska vara något speciellt att dra på sig HFK-tröjan tycker Patrik Stenbäck, ny ordförande i Hultsfreds Fotbollklubb, som vill skapa en stark klubbkänsla.

Foto: OLOF CARLSON

Fotboll2019-12-26 16:00

Det handlar om samverkan, både inom klubben med alla dess olika avdelningar. Men också en samverkan mellan klubben, kommunen, näringslivet och med andra föreningar. 

– Det finns en samhällsnytta i idrotten som vi måste ta vara på och utveckla, säger Patrik Stenbäck, nyvald ordförande i Hultsfreds fotbollsklubb. Idrotten ska också bidra till personlig utveckling för alla inblandade.

Han ser sitt nya uppdrag som ett hedersuppdrag. En utmaning han tar sig an med glädje. Inte minst när det gäller barn- och ungdomsfotbollen, där det kommer att ställas helt nya krav på klubben nästa år.

Det är bra, tycker Patrick Stenbäck, det viktigaste vi har är att kunna erbjuda barn- och unga en trygg miljö. För att nå det målet  finns det en hel del verktyg att jobba med. Några av de mest konkreta är att ha utbildade ledare.

–  Med bättre kunskap blir det roligare träningar, säger Patrik Stenbäck., som brinner för organisations- och ledarutveckling. 

Som ordförande tar han över en fungerande organisation, men han ser också områden som kan bli ännu bättre. 

–  Jag vill se en bättre integration av de olika avdelningarna, säger han, en klubb där man delger varandra både framgångar och motgångar. Där man pratar med varandra och hjälps åt för att nå målen. Alla, oavsett position är beroende av varandra.

– Från första januari blir FN:s barnkonvention lag i Sverige, säger han, och det påverkar oss i klubben. Bland annat att vi blir skyldiga att begära utdrag ur polisregistret på alla våra ledare i barnlagen. 

Och så väldigt mycket extra blir det inte att jobba med, det mesta av det som beskrivs i barnkonventionens alla punkter tillämpas redan i verksamhet.

–  Vår handbok för ungdomsfotboll bygger på Svenska Fotbollförbundets, säger han, och där finns barnkonventionen redan implementerad i hög grad.

Men för säkerhets skull kommer klubben under 2020 att uppdatera sin egen handbok, så att den lever upp till kraven.

Lika mycket som fotbollen är en lagsport, lika mycket är det ett lagarbete att driva en fotbollsklubb, anser Patrik Stenbäck som hoppas på ett stärkt samarbete mellan klubbens olika grupper. Förutom fotbollen har man ju bion och marknaden att jobba med. 

– Vi har över 100 personer som har olika uppdrag inom klubben, allt från att sälja biobiljetter till att träna knattar, eller att dirigera trafik på marknadsparkeringen. Alla jobbar ideellt och det är en kraft vi måste ta vara på.

Det är också viktigt tycker han, att stärka klubbkänslan.

–  Att dra på sig den grönvita tröjan ska vara något speciellt, något som skapar minnen för livet, tycker Patrik Stenbäck. 

–  Det ska finnas en speciell stolthet att spela eller jobba för HFK, säger han. Det ska vara roligt att vara med i klubben.

Något som ska gälla alla, vare sig det är spelare, ledare, eller de som har andra funktioner. Det är viktigt, tycker han att de ideella krafterna lyfts fram och blir sedda.

Klubben har redan nu ett omfattande integrationsarbete igång, och det är ytterligare en viktig samhällsfunktion hos idrotten i allmänhet och HFK i synnerhet, anser Patrik Stenbäck. 

– Fotbollen är ett språk som alla förstår och det kan bli en väg in i det svenska samhället.

Patrik Stenbäck ser fram mot den kommande säsongen i division fem med stora förhoppningar. Inte minst det faktum att det blir nästan idel derbymatcher i sommar bygger förhoppningar.

– På kort sikt har jag en målbild av en derbymatch med 250 ´åskådare, säger Patrik Stenbäck. Varmkorven är slutsåld redan i paus och alla biljetterna har gått åt. Det är en fotbollsfest på Knektavallen.

Men på längre sikt har han målbilden att i alla fall ett av klubbens representationslag spelar i någon högre serie.

– Det spelar ingen roll om det är herrarna som spelar i trean eller högre, eller om damerna spelar i tvåan, säger han.

Rent konkret har han också tankar om viktiga förbättringar ute på fotbollsfältet, där huvuddelen av klubbens ungdomsverksamhet finns.

–  Knektavallen är en riktigt fin anläggning, säger han, men där ryms inte hela verksamheten. 

Fotbollsplanerna på fältet fungerar också bra, tycker han, men infrastrukturen här håller inte måttet. Det finns visserligen en liten byggnad på området, lagom stor som bollförråd. Men inte mer. Inga omklädningsrum eller duschar.

– En toalett skulle vara välkommen, säger Patrik. Och kanske ett hus med elektricitet så vi kunde ha en platta och koka lite korv vid matcherna.

Patrik Stenbäck

Bor: I Vena

Ålder: 50 år

Familj: Fru och två barn, båda spelar fotboll i HFKs ungdomslag. Fast jag är uppvuxen i Hultsfred, säger Patrik Stenbäck, vi flyttade ut till Vena 1994.

Målsättning i klubben: Att stärka klubbkänslan och bygga framgång från det.

Landslagsmeriter: Nej, men jag har spelat ihop med Stefan Landberg. Fast det var i 14-årslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!