Angelica tog över som vd i familjeföretaget

Det var inte självklart att Angelica Karlsson skulle ta över familjeföretaget men efter fem månader på posten ångrar hon sig inte det minsta.

"Jag kommer jobba här så länge jag bidrar och företaget mår bra av att jag sitter som vd, och så länge som jag tycker att det är kul", säger Angelica Karlsson, nybliven vd för familjeföretaget Frödinge Hällerum Timber AB.

"Jag kommer jobba här så länge jag bidrar och företaget mår bra av att jag sitter som vd, och så länge som jag tycker att det är kul", säger Angelica Karlsson, nybliven vd för familjeföretaget Frödinge Hällerum Timber AB.

Foto: Johannes Widergren

Frödinge 2022-02-07 20:15

Sedan i september har den nyblivna 33-åringen stått vid rodret för Frödinge Hällerum Timber AB. Angelica Karlsson berättar att sågverket varit en stor del av hennes uppväxt och familjeliv.

– Det var min farfars pappa som startade det, så jag är fjärde generationen. Jag sommarjobbade här när jag var liten och då städade jag magasinen, paketerade och hjälpte pappa att inventera.

Även om hon alltid känt en dragning till verksamheten så var vägen till att bli vd inte rak som en fura. Som tonåring handlade livet mycket om hästar, och efter gymnasiet började Angelica Karlsson träna hos en landslagsryttare innan hon gav upp det för att plugga. 

Valet föll på företagsekonomi, men hästarna letade sig tillbaka in i hennes liv. Under ett studieuppehåll började hon som 23-åring jobba hos en annan landslagsryttare, på Lövsta Stuteri.

– Jag fick ett återfall och det var ett drömjobb. Det var en härlig tid med extra allt, hästvärlden, företagandet och resor i Europa till stora tävlingar, säger Angelica Karlsson.

Efter studierna fick hon jobb på en bank där hon tidigare jobbat extra inom kundtjänst. 

– Jag tyckte att de behövde en kommunikations- och hållbarhetskoordinator så jag föreslog att det skulle vara jag. I efterhand har jag förstått att det inte är så många som gör så, men man kan ju alltid testa, säger Angelica Karlsson.

Rollen tog henne vidare till ett arbete med hållbarhet inom logistik på Scania i Södertälje där jobbade hon i drygt två år innan pandemin slog till. När order om distansarbete kom kändes det bättre att sitta i Småland med skogen runt knuten än i en lägenhet.

– Jag har suttit i styrelsen för sågverket i många år och känt hur det kliat i fingrarna när vi diskuterat projekt och utmaningar. Till slut sa jag upp mig från Scania.

Angelica Karlsson började jobba med kommunikation på sågverket och hade en roll nära vd:n Torbjörn Svensson när han fick ett annat erbjudande. Även om Angelica kände att hon ville ta över var det inte självklart.

– Jag var frågande till att jag inte har branschkunskap på samma nivå som Torbjörn. Jag kommer in med färska ögon men tror att jag kan bidra eftersom jag inte är inkörd i något spår.

undefined
Angelicas pappa Christer och storasystern Emmelie tycker att det känns bra att hon är tillbaka på hemmaplan. "Det är en konst att hålla isär familj och jobb. På jobbet heter mamma och pappa Ann och Christer och inget annat, men första gången jag sa Christer i ett möte tittade pappa på mig förnärmat", säger Angelica Karlsson.

Angelicas syster Emmelie Karlsson, som jobbar med bland annat fakturering, tycker att det känns bra att ha sin syster tillbaka. 

– Hon gör ett strålande jobb. När vi skulle ha ny vd kände jag att det var självklart med Angelica. Hon var redan tillbaka och varför skulle vi gå över ån efter vatten, säger Emmelie Karlsson.

Både hon och Angelicas pappa Christer Karlsson håller med om att det kan vara en utmaning att balansera jobb och familjeliv. 

– Det är en konst att hålla isär familj och jobb. På jobbet heter mamma och pappa Ann och Christer och inget annat, men första gången jag sa Christer i ett möte tittade pappa på mig förnärmat. Personalen här har sett mig växa upp och vet vem jag är, men för mig är det en viktig princip, säger Angelica Karlsson.

När andra branscher gått på knäna under pandemin har sågverken gått som tåget när virkespriserna nått nya höjder. Angelica Karlsson ansvarar för ett 70-tal personer i ett välmående företag, som hon hoppas kunna göra ännu effektivare. Till sommaren 2023 kommer man exempelvis investera och uppgradera råsorteringen.

– Jag kommer jobba här så länge jag bidrar och företaget mår bra av att jag sitter som vd, och så länge som jag tycker att det är kul.

Angelica Karlsson har mer eller mindre växt upp på sågverket och har en stark relation till verksamheten och branschen. Trots det känner hon att hon kommer in med färska ögon, vilket hon tror är en fördel.
Angelica Karlsson har mer eller mindre växt upp på sågverket och har en stark relation till verksamheten och branschen. Trots det känner hon att hon kommer in med färska ögon, vilket hon tror är en fördel.
Frödinge Hällerum Timber

Frödinge sågverk är ett familjeföretag som grundades 1943 av nuvarande vd:n Angelica Karlssons farfar och hans pappa, Sven-Erik Karlsson och Erik Karlsson. I koncernen ingår också Hällerum Trä. Fram till 2013 var de två sågverken separata inom koncernen men de är numera sammanslagna. I Frödingegruppen ingår även råvarubolaget Frödinge Skog AB och Inge Karlsson Trä AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!