Sedan mars i år driver Isabella Strand företaget Autismkuratorn från sin gård i Frödinge. Hennes marknadsföring i sociala medier ledde snabbt till en klientbas.
– Det har inte alltid varit självklart att berätta om mina diagnoser men jag har landat i att jag är rätt unik i det här och det gör att jag förstår dem som söker hjälp hos mig, säger Isabella Strand.
– De flesta av hennes klienter är mammor till barn – främst tonåringar– med autism eller flera diagnoser, samtliga placerade i HVB-hem och där det finns allvarliga problem i grunden. Vi jobbar med kommunikation, kravanpassning och stöd, där målet är att de ska kunna få hem sina barn och klara den vardagen.
Men spannet är brett och det har även blivit klienter i behov av hjälp vid kontakter med myndigheter, parterapi – när man lever i en relation där någon eller båda har en diagnos, samt stöd för vuxna med egen diagnos.
– Det finns väldigt lite stöd för vuxna att få och habiliteringen i vissa kommuner kan ha två till tre års väntetid på individuella samtal. Alla vill eller vågar heller inte gå via vården.
Även de med lindriga diagnoser behöver prata om sina känslor, funderingar och vad som är "normalt" men hamnar ofta långt ner på kölistan.
– Oavsett hur jobbigt eller svårt livet känns så är jag övertygad om att det finns flera och enkla anpassningar vi kan göra tillsammans och som gör stor skillnad i det dagliga livet. Detta oavsett ålder, kön eller funktionsnivå. Det går att få en bättre vardag!
Idag finns inte asperger som diagnos utan istället används begreppet autism ihop med nivåerna 1, 2 och 3. En vanlig fråga Strand möter är vilka för- och nackdelar som finns med att diagnostisera.
– Jag förespråkar alltid att utreda, sedan kan du själv välja vem du berättar för men utreder du inte vet du inte heller vad du behöver.
En annan fråga som ofta följer är om man ska medicinera för en diagnos eller inte.
– Jag skulle aldrig kunna hålla samtal utan min medicin. När man är skeptisk brukar det handla om okunskap, rädsla eller att man tror att det är narkotika. Men forskning visar att barn som får medicin löper mindre risk att hamna i missbruk för de behöver då inte söka egna sätt att hantera sig själv.
Men Strand berättar också att det är vanligt att föräldrar inte är överens i de här frågorna eller att en förälder har svårare att ta till sig barnets diagnos och behov, vilket kan bli problematiskt.
– Om man inte förstår barnets svårigheter är det lätt att misstolka barnet som dryg eller bortskämd. Men om man ser barnet och vet om svårigheterna kan man förstå hela ledet till varför det blev som det blev.
Att söka hjälp privat innebär att klienten själv står för sina kostnader men för den som har möjlighet att träffas fysiskt för ett promenadsamtal eller hembesök finns möjligheten att ansöka om RUT-avdrag. Stödet räknas då som en hushållsnära tjänst.
– Autism handlar ofta om en ojämn begåvning och någon kan vara professor utan att förstå hur ofta man bör byta underkläder. Att våga outa sig själv och ställa de frågorna man kanske inte alltid vågar ställa är svårt. För många är det också förknippat med mycket skam och skuld. Men jag har själv ADD och Autism 1 och många känner därför att jag kan förstå dem.
– Jag tycker inte att min diagnos är ett hinder idag utan den har gjort mig mer ödmjuk och medveten. Nu lever jag och andas autism, säger hon.