Avgörandets stund för dammluckorna vid sjön Yxern

I nära 85 år har vattendomen och dammluckorna vid sjön Yxerns utlopp varit omstridda. På onsdag håller mark- och miljödomstolen huvudförhandling i Frödinge bygdegård om en ansökan att ersätta luckorna med en oreglerad fors. Det finns många olika intressen rätten har att ta hänsyn till i en kommande dom.

Det är de här dammluckorna och dammen intill det handlar om när mark- och miljödomstolen håller huvudförhandling om en ny vattendom.

Det är de här dammluckorna och dammen intill det handlar om när mark- och miljödomstolen håller huvudförhandling om en ny vattendom.

Foto: Micael Rundberg

Frödinge2022-04-18 10:00

– Huvudförhandlingen går till på ungefär samma sätt som en vanlig rättegång i tingsrätten. Rättens ordförande går igenom målet. Sen får de sökande kort redogöra för vad de avser med sin ansökan. Andra parter också kort presentera det man vill. Efter det äger de sökande föreställningen i ett par timmar för att utveckla sin avsikt. Även andra parter kan utveckla sin ståndpunkter och rätten ställer frågor hela tiden, säger Catharina Ogenblad, tekniskt råd vid mark- och miljödomstolen i Växjö och en av fyra ledamöter från domstolen som kommer att närvara i Frödinge.

Det är ett digert underlag som ska gås igenom under huvudförhandling i miljömålet som gäller de gamla dammluckornas vara eller icke vara. Historien sträcker sig tillbaka till en vattendom från den 18 maj 1938. Den kom till för att säkra vattentillgången för ett flertal kraftverk nedströms i Yxerns avrinningssystem. 

Domen är i grunden konstruerad så att ju lägre vattenstånd i sjön, ju mer öppnas dammluckorna, även om det motverkats något efter hand. Det har ställt till med stora problem i sjön med torrlagda stränder och starka protester från bland annat fastighetsägare och fiskeintressenter. Det har också förekommit problem med översvämningar vissa år.

Sommaren 2021 lämnade Vimmerby och Västerviks kommuner in en ansökan till mark- och miljödomstolen om att riva dammen vid Yxern och ersätta dammluckorna med ett mer oreglerat utflöde. Lösningen bygger på det huvudalternativ som tidigare tagits fram i en förstudie från 2017.

– Man kan säga att vi ska bygga en fors. Utformningen av forsen blir viktig eftersom den blir avgörande både för Yxerns vattenstånd och flödet till Yxeredsån, sade konsulten Johan Lind som bistått kommunerna med ansökan.

Beräkningar som gjorts anger att det skulle minska variationen mellan högsta och lägsta vattenstånd från dagens tre meter till cirka en halv meter.

undefined
Det är de här dammluckorna och dammen intill det handlar om när mark- och miljödomstolen håller huvudförhandling om en ny vattendom.

Ansökan som domstolen ska ta ställning till har mött olika reaktioner från olika parter. Totalt finns ett 90-tal parter utöver kommunerna som står bakom ansökan. Där finns bland annat Tekniska verken i Linköping, som är delägare i regleringsföretaget för Yxern, men också Totebo AB. I övrigt rör det sig om privatpersoner som på olika sätt är berörda av hur det blir med vattennivån i både sjön och i Yxeredsån andra vattendrag nedström.

Bland dem finns ett stort antal Yxeredsbor som är oroliga för vad som ska hända med Yxeredsån som både hushåll och lantbruk är beroende av om ansökan går igenom.

– Titta på skyfallen som kom i somras. Vi hade något dygn med 50 millimeter. I dag kan man reglera utflödet med dammluckor, i framtiden skulle det inte finnas någon möjlighet att påverka flödet. Eller tvärtom: Tänk om utflödet minskar så mycket att dammen mitt i byn bara blir en lerpöl, sade Anders Lagerman i Yxered till Vimmerby Tidning i fjol.

Yxeredsborna tycker att den tillfälliga domen varit bra både för intressenter nerströms och för de med intressen runt sjön.

– Man kunde behålla den och kanske reglera luckorna digitalt från tekniska verken i Linköping, lyder ett förslag.

undefined
Kjell Hallenquist och Anders Lagerman är två av de Yxeredsbor som oroas för hur Yxeredsån påverkas om Yxern blir en oreglerad sjö.

Tino Åberg i Brantestad som i flera år blivit personifierad som en av de främsta förkämparna för sjön är mycket nöjd med kommunernas ansökan.

– Det är som en dröm som går i uppfyllelse. Arbetsgruppen har gjort ett fantastiskt arbete med den tekniska beskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen, det har varit många möten, samråd, och öppna hus där folk har fått ställa sina frågor, kommenterade han när ansökan lämnats in i fjol.

Det är bara några enstaka av de farhågor och förhoppningar som finns kring följderna av en ny vattendom och en oreglerad sjö.

Mark- och miljödomstolen har avsatt en heldag till huvudförhandlingen i Frödinge.

– Vi får se om det räcker. Vi kanske borde tagit till ytterligare en dag, men många ståndpunkter är likartade, så kanske inte var och en behöver framföra sin syn. Sen finns det en del frågor om ersättningar för intrång och liknande att ta ställning till också och vi brukar även göra en syn på plats, säger Catharina Ogenblad.

Någon dom är dock inte att vänta under förhandlingarna i Frödinge.

– Nej, nej. Det tar åtminstone en till två månader innan den kommer, säger hon.

Länets största sjö

Yxern ligger på gränsen mellan Västervik och Vimmerby kommuner. Den är den Kalmar läns största insjö, och är 25 meter djup.

Människor har verkat och bott runt sjön sedan stenåldern, i området finns rikligt med gravar.

Sin blomstringstid som transportled fick Yxern efter invigningen av Västervik-Hultsfreds järnväg 1879. Ett sidospår drogs från Blägda ned till Yxerns södra ända där en lastbrygga byggdes vid Yxerns järnvägsstation. Från 1891 till 1930 gick ångbåtstrafik på sjön. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!