Här bygger pensionärerna ett sågverk i 40-talsstil

Ett jätteprojekt har dragit igång i Frödinge – nämligen bygget av ett nytt sågverk. Byggnaden ska bli i äldre stil och bakom projektet står ett gäng engagerade ortsbor.

Bygget sker med ideella krafter och det enda motkravet att hembygdsföreningen ska stå för lunch på byggdagarna.

Bygget sker med ideella krafter och det enda motkravet att hembygdsföreningen ska stå för lunch på byggdagarna.

Foto: Johannes Widergren

Frödinge2021-06-06 20:00

– På 50-talet hade varje by ett eget litet sågverk och det vi bygger upp här ska bli i den stilen, säger Ulf Henningsson från Frödinge Hembygdsförening.

Det var för två år sedan som föreningen fick överta ett gammalt sågverk, med motorer och sågbänk, från Astor Swahn som byggt och drivit det ihop med sin pappa. Verket, som då hade då stått stilla i flera år, brann dessvärre ner men föreningen kunde rädda motorerna, en 80 år gammal tändkulemotor på 20 hästkrafter och en något nyare dieselmotor. Lyckligtvis fick man också överta en sågbänk från ett annat gammalt byverk.

– Det var några turer fram och tillbaka. Frågan var om Frödinge sågverk eventuellt skulle ta över och bygga upp det som ett "showroom" som visade hur det såg ut förr, men det fanns varken plats eller verkligt engagemang. Vi tog tag i det och la en säsong på att renovera motorerna, säger Peter Hultqvist, ordförande i Frödinge Hembygdsförening.

Det "nya" sågverket byggs nu upp precis intill hembygdsgården och varje onsdag träffas ett tiotal medlemmar i föreningen och hjälps åt. Första steget är att bygga klart såghuset och enligt dem själva har de inte behövt köpa en enda spik eftersom de fått allt skänkt från intresserade företag och föreningar. 

– Vi har rest takstolar och nu lägger vi råspont. Sen ska vi lägga tak och då använder vi tegel från en loge i Odensvalehult. Vi kommer också att ta brädor därifrån för att få till den gamla stilen. Sen ska vi sätta dit sågbänken och börja rikta in motorerna, säger Ulf Henningsson.

Med hjälp motorerna från förr ska sågverket kunna drivas helt utan ström. Men det är inte det enda som skiljer det från dess moderna motsvarighet.

– På det här sågverket lägger man upp stocken på en bänk och sågar med rund klinga. I moderna verk är det oftast bandsågar som styrs av datorer som ställer in bredden. Här får man bedöma måtten själv, säger Ulf Henningsson.

För att få inspiration har man åkt runt och tittat på andra äldre sågverk och samlat på sig tips. Verket ska inte användas kommersiellt och det finns ingen tidsplan för när projektet ska vara klart. 

– Ingen av oss är byggherre. Vi blir klarar när vi blir klara och vi vill mest bara se det fungera. Det är hyggligt folk och vi sätter ingen press på oss. Det är nyttigt med den sociala kontakten och det är det som är värdefullt, säger Peter Hultqvist.

Ulf Henningsson och Peter Hultqvist från Frödinge hembygdsförening menar att en stor del av projektet är att få umgås och bygga tillsammans och att de inte sätter någon press på sig själva.
Ulf Henningsson och Peter Hultqvist från Frödinge hembygdsförening menar att en stor del av projektet är att få umgås och bygga tillsammans och att de inte sätter någon press på sig själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!