I lördags delgavs senaste forskningsrön och statistik till de som verkligen kan göra skillnad – de lokala jägarna och markägarna – allt som oftast i en kombination.
– Det är tredje året vi arrangerar en utbildningsdag, säger Seved Johansson, ordförande för Vimmerbyortens älgförvaltningsområde, som fick äran att välkomna ett 90-tal deltagare till Frödinge bygdegård.
Trenden under ett stort antal år i Sverige har varit att uteslutande plantera gran. Granvolymen har stigit kraftigt, även på gamla tallskogar.
– Skogarna kommer bli tätare och med gran på tallmark blir det mindre foder. Då är det svårt att hålla en bra viltstam och det kommer bli än svårare. Vi ska även bli fossilfria, Bo Karlsson, jägmästare och skoglig doktor samt chef för Skogsforsk Ekebo.
Mer konkurrens om foder och mindre löv och blåbärsris får konsekvenser.
Älgkalvarna har bland annat blivit både färre och mindre.
– Vikterna har gått ner från 80 kilo till 50 kilo från 1964, säger Mia Kjellander, samordnare för vilförvaltningen på Länsstyrelsen i Östergötland.
– Det handlar om konkurrens om foder men det kan också bero på klimat och ålderstruktur, säger hon.
– Det är många munnar att mätta, konstaterar Annika Felton, viltforskare SLU Alnarp, som säger att bland annat Gudrunområden har haft bättre villkor förälgarna.
Ett tips till markägarna för att gynna älgarna är att lämna en glänta i kanterna på en plantering och att inte plantera kanterna till sankmark.
Vid röjning kan man påverka genom att gynna löv där det passar, säger Bo Karlsson.
– Har man ask, sälg, rönn och ek så ska man vara stolt, konstaterar Annika Felton.
Jonas Malmsten, veterinär, SLU Umeå, säger att torkan 2018 innebar att kalvarna svalt.
– Vi är numera bortskämda med mycket vilt att jaga, så vi prioriterar bort älgarna före annat klövvilt.
Idag är åldern på djuren ganska låg. Vuxna hondjur och tjurar skjuts bort.
– Vi skulle behöva fler älgar för att få upp åldern. Det har varit allt för stort fokus på stora tjurar men det borde vara på äldre kor. De är ju korna som föder kalvar. Det är som om en bonde skulle ha 20 tjurar och bara en ko, säger han.
– Men har du ingen mat så spelar det ingen roll. Många vill göra annorlunda men får inte göra det eftersom det står i länsstyrelsens förvaltningsplan, säger Jonas Malmsten.