Världen vill ha virke – gynnsamt läge för sågverken

En ökad efterfrågan på världsmarknaden gör att det kan bli virkesbrist. Sågverken i Frödinge och Hällerum sågar på för fullt för att möta efterfrågan.

Johan Bengtsson spår att det kan bli svårare att få tag på trallvirke och impregnerat virke i framtiden.

Johan Bengtsson spår att det kan bli svårare att få tag på trallvirke och impregnerat virke i framtiden.

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2021-04-20 08:00

För sågverksföretaget Frödinge Hällerum Timber AB är det ett gynnsamt läge.

– Vad jag förstår har det aldrig varit ett sådant här drag tidigare. Efterfrågan är enorm. Vi hinner helt enkelt inte med att leverera tillräckligt mycket som det är just nu, säger Johan Bengtsson, som arbetar som säljare på företaget. 

Den ökade efterfrågan beror bland annat på att granskog i delar av Europa blivit hårt ansatt av insekter. 

– Det gör att man får såga sämre gran som är angripet som kanske inte blir så bra kvaliteter. Då blir det mer öppet för oss. Vi har problem med granbarkborre också men inte alls på samma sätt som de har där nere.  

Även i Kanada, som är en stor exportör till USA, har de problem med insekter som angriper både gran och tall. Dessutom byggs det mycket hus i USA just nu, vilket gör att man vänder sig till den europeiska marknaden för virke, enligt Johan Bengtsson.  

I början av pandemin befarade man att det skulle ta stopp, vilket gjorde att man minskade ner på lagren på sågverken.

– Då började man säkra volymer och sålde eftersom man trodde att snart kommer det inte gå att sälja. Men ändå sålde vi väldigt mycket, men priserna gick inte upp i början, men det gick ut mycket virke hela tiden så lagren gick ner. Sen efter semestern så började priserna komma upp också och efterfrågan blev ännu större, säger Johan Bengtsson och fortsätter: 

– Jag tror inte att man producerar så mycket mer sågade trävaror utan det är att alla marknader efterfrågar samtidigt nu. Det är lite unikt tror jag, att alla marknader går väldigt bra.  

Han uppskattar att priset har höjts med runt 50 procent på ett och ett halvt år. 

Är det några särskilda varor som ni märker att det finns en extra stor efterfrågan på och som det kan bli brist på i framtiden?

– Alla pratar om att det kommer bli en väldig brist på trall och impregnerat virke. Det kommer nog bli tufft tror jag. Men jag tror även att många har svårt att få tag i reglar och vanligt virke. Det kommer vara bra tryck. 

Trots den stora efterfrågan så är det svårt att öka på produktionen.  

– Det svåra är att hinna med, vi försöker såga lite extra här och där, men sen har vi som alla problem med corona och har svårt med folk, så sådana grejer ställer till det också, säger Johan Bengtsson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!