I slutet på november kom beskedet att företaget Landifra undersöker möjligheterna att bygga en solcellspark i Frödinge på arrenderad mark. En stor sådan. 30 hektar, vilket motsvarar ungefär 50-60 fotbollsplaner.
Kritiken från de närboende lät inte vänta på sig. Två av de drivande är Anders och Camilla Carlsson, som nu ordnat ett möte i Frödinge bygdegård den 22 januari.
– Ärligt talat fick man ju panik när man fick reda på det här, man vet inte vart man ska vända sig, eller vad man ska göra. Men det enda man kan göra att ta tag i det, för det här kommer vi inte att acceptera. Vi vill få upp det här på bordet, få ut information och få folk att fatta hur stort det kommer att bli, det är så mycket paragrafer hit och dit så jag tror faktiskt inte alla orkar sätta sig in i det, säger Camilla Carlsson.
Till mötet har de bjudit in Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund, som det senaste dryga året fått allt mer att göra just när det gäller solkraft.
– Det är ett ganska nytt fenomen, som än så länge är mera teoretiskt, det finns inte alla samma erfarenheter av det som vi har när det gäller vindkraft. Till största delen ligger det i form av högar av ansökningar på länsstyrelsernas skrivbord. Men det är väldigt mycket ansökningar på gång. Från 2019 och fram till i somras var det nära 29 000 hektar mark man ansökt om som nu ligger i ”röret”.
På mötet kommer han att informera om framväxten av solskaliga solparker och vad det innebär för landskapsbilden och de närboende.
– Till att börja med handlar det också om att lyfta fram ”ni är inte ensamma i det här”. Jag får inbjudningar till fler möten och seminarier än jag har möjlighet att delta i. Jag träffar närboende över hela landet och det finns en berättigad oro. Det blir en kraftig förändring i ens boendemiljö och i Växjö, som är det värsta exempel jag varit med om, såg vi hur fastighetsvärdet på nya villor halverades. Det handlar ändå om människor som flyttat ut till i skog och mark, som riskerar att förvandlas till ett industriområde.
Camilla och Anders Carlsson betonar att de inte är emot solkraft.
– Det finns det de som tror. Men det ska vara på rätt ställe, på tak eller industriområden, redan exploaterad mark. Inte att man ska skövla stora mängder skog eller förstöra mark för det här.
Vilka hoppas ni kommer på mötet?
– Befolkningen i Frödinge, men även andra intresserade. Det här formligen exploderar ju överallt.
Landinfra ska under hösten ha träffat representanter från Vimmerby kommun och från Länsstyrelsen Kalmar län för att få synpunkter på projektet. Företaget även tagit kontakt med närboende för att ta del av deras åsikter. De berörda har kunnat lämna sina synpunkter och därefter ska ett samråd ske, som ligger till grund för en "frivillig tillståndsansökan enligt miljöbalken". Ansökan gäller tillstånd för miljöfarlig verksamhet.
När i tiden som ett eventuellt anläggningsarbete kan börja beror på när beslut om projektet, som nu är i en utvecklingsfas, fattas. Anläggningen förväntas generera en "årlig elproduktion om cirka 22 GWh".