263 coronafall i länet – bland de fullvaccinerade

Bertil Carlsson i Frödinge blev sjuk i corona trots dubbelvaccinering. "Det var som en vanlig, lindrig förkylning"

Bertil Carlssons svärföräldrar som är i nittioårsåldern smittade både honom och sambon med corona. Detta trots att alla fyra var fullvaccinerade.

Bertil Carlssons svärföräldrar som är i nittioårsåldern smittade både honom och sambon med corona. Detta trots att alla fyra var fullvaccinerade.

Foto: Magnus Strömsten

Frödinge2021-09-02 06:00

– Det var som en vanlig förkylning. Lite högfärdshosta och febertoppar. Nu mår jag lite halvtaskigt, men klart bättre, berättar Bertil Carlson när Vimmerby Tidning når honom på telefon hemma i Frödinge. 

Han är 67 år och trots sina dubbla vaccindoser insjuknade han i corona för två veckor sedan. 

– Den första som smittades var min svärmor som är 88 år, hon smittade min 96-årige svärfar. Sedan blev min sambo sjuk och sist i kedjan kom jag.

Ingen i familjen blev allvarligt sjuk, men de var väldigt förvånade över att de överhuvudtaget kunde få corona som fullvaccinerade:

– Det var inte självklart att det var corona. Jag trodde att jag drabbats av en vanlig höstförkylning men när min svärmor visat positiv på ett coronatest så testade jag mig också – och det visade ju positivt. Då isolerade jag mig tvärt. 

Hur gick dina känslor och tankar då?

– Shit happens, nä, jag blev varse hur viktigt det är att alla vaccinerar sig – mina symptom går inte att jämföra med någon som är ovaccinerad. Och nu när det har börjat bli lättare att träffa folk hade jag sett fram emot en återgång till ett normalt socialt umgänge, så det var ett steg tillbaka. Som tur är kan jag ägna mig åt mina andra intressen som biodling och släktforskning så det går ingen nöd på mig. Men enligt min beräkning bör jag vara smittfri redan i morgon, berättar Bertil Carlsson.

undefined
Det är viktigt att vaccineringen fortsätter, även i de yngre åldersgrupperna. "Man kanske inte hamnar på intensiven men riskerna för långtidscovid är större i åldrarna 16-39 år", säger Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län

Bertil Carlsson och hans familj utgör 4 av de 263 personerna i länet som insjuknat trots att de blivit fullvaccinerade. Men av de totalt 144 000 personer i länet som har fullt vaccin är det siffror som följer förväntningarna menar biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora:

– Det vi vill uppnå med vaccineringarna är att människor inte ska bli allvarligt sjuka. Visserligen kan man både smitta andra och själv bli sjuk trots vaccinet, men man får mycket mildare symptom. På intensivvårdsmottagningarna i landet är det nu en dominans av ovaccinerade patienter och enligt siffror från region Kalmar län har vi inga fullvaccinerade patienter som behöver intensivvård. 

Ju sjukare man är desto högre är virusnivåerna. Det gör att man är mer smittsam och smittar under längre tid. 

– Är man fullvaccinerad blir man inte lika sjuk, smittar inte lika länge och lika mycket som en ovaccinerad person. Därför minskar vaccinet smittspridningen på samhällsnivå och det är viktigt att alla vaccinerar sig, säger Arsene Nzobandora.

Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län säger att målen med massvaccinationen är att ingen ska bli allvarligt sjuk.
Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i region Kalmar län säger att målen med massvaccinationen är att ingen ska bli allvarligt sjuk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!