Här är bästa hemmabyggda traktorn

Traktorpulling Team Frödinge gjorde succé vid årets Målilla Traktor Power Weekend. Det blev vinst för bästa hemmabygge och en andraplats i klass 4 400 kilo.

Hela teamet samlat, Ulf Henningsson, Mario Tesanovic samt Alf Eriksson tillsammans med  traktorn som blev utsedd till bästa hemmabygge.

Hela teamet samlat, Ulf Henningsson, Mario Tesanovic samt Alf Eriksson tillsammans med traktorn som blev utsedd till bästa hemmabygge.

Foto: Bertil Andersson

Frödinge2018-07-03 10:58

Evenemanget lockade 16 500 besökare så det blev stor uppmärksamhet.

– Att vi inte nådde en förstaplacering i traktorpullingen kan vi ta med ro, då vi slog alla övriga märken, berättar de duktiga traktorbyggarna.

Den som vann var även det en Deutz-traktor.

– Vi tänkte först plocka av och på vikter för att ställa upp i flera klasser, men slopade det då vi insåg att vi fått tävla mot betydligt motorstarkare traktorer och haft små chanser att hävda oss.

Tävlingsmomentet går ut på att traktorn ska dra en belastad släde så långt som möjligt på en bana som är hundra meter lång. En vikt på släden flyttas framåt ju längre man drar, och gör den allt tyngre. Skulle flera deltagare klara hela banans längd får de köra en gång till med tyngre vikt.

Mario Tesanovic körde traktorn i tävlingen och man hade 23 centimeter tillgodo till den som kom trea. Man blev efteråt upplysta om att det var en lång sträcka i dessa sammanhang, då man skiljer på de tävlande med mycket noggrann mätning.

Inför årets evenemang i Målilla hade motormagasinet Traktor Power utlyst en tävling där man bjöd på en kryssning för två personer till den som kom med bästa hemmabygget. Det handlar om en traktorkryssning senare i höst med massor av traktorentusiaster.

När Mario Tesanovic fick höra om det blev han väldigt sugen på att följa med. Med det som målbild lät han sedan tillsammans med Ulf Henningsson och Alf Eriksson bygga ett unikt ekipage. Motorn har Alf Eriksson haft i sin ägo under väldigt många år.

– Tanken har hela tiden funnits att någon gång placera den i ett fordon. Eftersom motorn tidigare tjänat i stationär drift och därför saknade koppling, blev det en stor utmaning att lösa den biten och att få allt att passa ihop med den bakdel och växellåda som vi tog från en äldre traktor, säger Alf Eriksson.

Målbilden med vinsten och kryssningen blev alltså verklighet, fast till ett högt pris då det kostat mycket pengar och många arbetstimmar. Ett antal sponsorer har dock varit till god hjälp och efter helgens framgångar blir det förstås enklare att locka sponsorer i framtiden. Det finns nämligen inga vinstpengar inom traktorpulling utan enbart ära och berömmelse. Fast nog märks det att teamet fått "blodad tand". En sak är redan klart och det är att man kommer återvända till Målilla nästa år.

– Vi har redan bokat husrum.

Inskriptionen på prispokalen som kom att hamna i Frödinge.
Inskriptionen på prispokalen som kom att hamna i Frödinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!