Här ska grabbar lära sig om husmanskost med twist

I slutet av februari drar en annorlunda kurs igång i trakterna, med fokus på matlagning. Det är Studieförbundet Vuxenskolan som anordnar kursen som riktar sig till en specifik målgrupp, nämligen herrar.

Bertil Carlsson är cirkelledare för matlagningskursen för herrar. Han betonar vikten av att tillåta sig själv att experimentera och lära sig av processen när man lagar mat. "Det behöver inte vara svårt", säger han.

Bertil Carlsson är cirkelledare för matlagningskursen för herrar. Han betonar vikten av att tillåta sig själv att experimentera och lära sig av processen när man lagar mat. "Det behöver inte vara svårt", säger han.

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2023-01-11 12:00

Ledare för kursen är Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge hembygdsförening. Han var med och anordnade samma koncept redan för många år sedan, och nu har det blivit dags att köra igång igen. Förhoppningen är att startskottet ska gå i slutet av februari.

– Vi hade det här för säkert tio år sedan. Tanken var att vi skulle fortsätta, men sen kom lite annat emellan. Nu är det dags att damma av tankegångarna igen, säger Carlsson.

Vill du berätta lite vad kursen handlar om?

– Det är inget hokus pokus egentligen, utan det handlar om att vi ska laga vanlig svensk husmanskost fast med twist. Det innebär egentligen att vi använder oss av riktigt smör, 40-procentig grädde och såna saker. 

Tanken är att lokalproducerade råvaror ska användas i så stor utsträckning som möjligt, och att deltagarna ska fundera kring produkterna de använder. 

– Vi ska fundera kring hur vi själva kan åstadkomma såna saker som vi hittar i recept, typ matlagningsgrädde som jag anser är en ganska meningslös produkt.

Blandar man bara fetare grädde med mjölk, får man enligt honom en alldeles utmärkt slutprodukt att använda istället. Men kurstillfällena handlar inte bara om matlagningsteori, utan ger även möjlighet till social samvaro, både när maten lagas och när man sätter sig ner för att äta den. 

Om du skulle ringa in vem kursen riktar sig till, hur skulle det låta då?

– Den riktar sig till den nyfikne matlagaren som vill fördjupa sig i svensk husmanskost. Det behöver inte vara så krångligt.

Han vill visa att det inte måste vara svårt att laga mat, bara man tar sig tiden.

Upplever du att det är många grabbar som inte kan laga mat 2023?

– Nej, så skulle jag inte uttrycka det. Däremot skulle jag säga att vi ofta inte tar oss tiden att göra det, utan jobbar istället med halvfabrikat och dylikt, som vi egentligen skulle kunna exkludera från inköpslistan om vi bara ägnar lite tid, kraft och eftertanke på vad vi ska ha på matsedeln den kommande veckan.

Matlagningskursen ska hållas i Frödinge Bygdegård i regi av Studieförbundet Vuxenskolan. Ansvarig för den är verksamhetsutvecklaren Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

Varför väljer ni att anordna en matlagningskurs just för grabbar?

"Vi tillsammans med cirkelledaren Bertil Carlsson kände att vi ville ge grabbarna egen tid för matlagning på sitt sätt", skriver hon.

I kursen ligger fokus på svensk husmanskost, och att fundera kring råvarorna som används. Tanken är att lokalproducerade råvaror ska prioriteras, när herrarna lagar mat tillsammans.
I kursen ligger fokus på svensk husmanskost, och att fundera kring råvarorna som används. Tanken är att lokalproducerade råvaror ska prioriteras, när herrarna lagar mat tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!