Ledare för kursen Àr Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge hembygdsförening. Han var med och anordnade samma koncept redan för mÄnga Är sedan, och nu har det blivit dags att köra igÄng igen. Förhoppningen Àr att startskottet ska gÄ i slutet av februari.
â Vi hade det hĂ€r för sĂ€kert tio Ă„r sedan. Tanken var att vi skulle fortsĂ€tta, men sen kom lite annat emellan. Nu Ă€r det dags att damma av tankegĂ„ngarna igen, sĂ€ger Carlsson.
Vill du berÀtta lite vad kursen handlar om?
â Det Ă€r inget hokus pokus egentligen, utan det handlar om att vi ska laga vanlig svensk husmanskost fast med twist. Det innebĂ€r egentligen att vi anvĂ€nder oss av riktigt smör, 40-procentig grĂ€dde och sĂ„na saker.
Tanken Àr att lokalproducerade rÄvaror ska anvÀndas i sÄ stor utstrÀckning som möjligt, och att deltagarna ska fundera kring produkterna de anvÀnder.
â Vi ska fundera kring hur vi sjĂ€lva kan Ă„stadkomma sĂ„na saker som vi hittar i recept, typ matlagningsgrĂ€dde som jag anser Ă€r en ganska meningslös produkt.
Blandar man bara fetare grÀdde med mjölk, fÄr man enligt honom en alldeles utmÀrkt slutprodukt att anvÀnda istÀllet. Men kurstillfÀllena handlar inte bara om matlagningsteori, utan ger Àven möjlighet till social samvaro, bÄde nÀr maten lagas och nÀr man sÀtter sig ner för att Àta den.
Om du skulle ringa in vem kursen riktar sig till, hur skulle det lÄta dÄ?
â Den riktar sig till den nyfikne matlagaren som vill fördjupa sig i svensk husmanskost. Det behöver inte vara sĂ„ krĂ„ngligt.
Han vill visa att det inte mÄste vara svÄrt att laga mat, bara man tar sig tiden.
Upplever du att det Àr mÄnga grabbar som inte kan laga mat 2023?
â Nej, sĂ„ skulle jag inte uttrycka det. DĂ€remot skulle jag sĂ€ga att vi ofta inte tar oss tiden att göra det, utan jobbar istĂ€llet med halvfabrikat och dylikt, som vi egentligen skulle kunna exkludera frĂ„n inköpslistan om vi bara Ă€gnar lite tid, kraft och eftertanke pĂ„ vad vi ska ha pĂ„ matsedeln den kommande veckan.
Matlagningskursen ska hÄllas i Frödinge BygdegÄrd i regi av Studieförbundet Vuxenskolan. Ansvarig för den Àr verksamhetsutvecklaren Anna-Karin Cederstrand Karlsson.
Varför vÀljer ni att anordna en matlagningskurs just för grabbar?
"Vi tillsammans med cirkelledaren Bertil Carlsson kÀnde att vi ville ge grabbarna egen tid för matlagning pÄ sitt sÀtt", skriver hon.