HÀr ska grabbar lÀra sig om husmanskost med twist

I slutet av februari drar en annorlunda kurs igÄng i trakterna, med fokus pÄ matlagning. Det Àr Studieförbundet Vuxenskolan som anordnar kursen som riktar sig till en specifik mÄlgrupp, nÀmligen herrar.

Bertil Carlsson Àr cirkelledare för matlagningskursen för herrar. Han betonar vikten av att tillÄta sig sjÀlv att experimentera och lÀra sig av processen nÀr man lagar mat. "Det behöver inte vara svÄrt", sÀger han.

Bertil Carlsson Àr cirkelledare för matlagningskursen för herrar. Han betonar vikten av att tillÄta sig sjÀlv att experimentera och lÀra sig av processen nÀr man lagar mat. "Det behöver inte vara svÄrt", sÀger han.

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2023-01-11 12:00

Ledare för kursen Àr Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge hembygdsförening. Han var med och anordnade samma koncept redan för mÄnga Är sedan, och nu har det blivit dags att köra igÄng igen. Förhoppningen Àr att startskottet ska gÄ i slutet av februari.

– Vi hade det hĂ€r för sĂ€kert tio Ă„r sedan. Tanken var att vi skulle fortsĂ€tta, men sen kom lite annat emellan. Nu Ă€r det dags att damma av tankegĂ„ngarna igen, sĂ€ger Carlsson.

Vill du berÀtta lite vad kursen handlar om?

– Det Ă€r inget hokus pokus egentligen, utan det handlar om att vi ska laga vanlig svensk husmanskost fast med twist. Det innebĂ€r egentligen att vi anvĂ€nder oss av riktigt smör, 40-procentig grĂ€dde och sĂ„na saker. 

Tanken Ă€r att lokalproducerade rĂ„varor ska anvĂ€ndas i sĂ„ stor utstrĂ€ckning som möjligt, och att deltagarna ska fundera kring produkterna de anvĂ€nder. 

– Vi ska fundera kring hur vi sjĂ€lva kan Ă„stadkomma sĂ„na saker som vi hittar i recept, typ matlagningsgrĂ€dde som jag anser Ă€r en ganska meningslös produkt.

Blandar man bara fetare grĂ€dde med mjölk, fĂ„r man enligt honom en alldeles utmĂ€rkt slutprodukt att anvĂ€nda istĂ€llet. Men kurstillfĂ€llena handlar inte bara om matlagningsteori, utan ger Ă€ven möjlighet till social samvaro, bĂ„de nĂ€r maten lagas och nĂ€r man sĂ€tter sig ner för att Ă€ta den. 

Om du skulle ringa in vem kursen riktar sig till, hur skulle det lÄta dÄ?

– Den riktar sig till den nyfikne matlagaren som vill fördjupa sig i svensk husmanskost. Det behöver inte vara sĂ„ krĂ„ngligt.

Han vill visa att det inte mÄste vara svÄrt att laga mat, bara man tar sig tiden.

Upplever du att det Àr mÄnga grabbar som inte kan laga mat 2023?

– Nej, sĂ„ skulle jag inte uttrycka det. DĂ€remot skulle jag sĂ€ga att vi ofta inte tar oss tiden att göra det, utan jobbar istĂ€llet med halvfabrikat och dylikt, som vi egentligen skulle kunna exkludera frĂ„n inköpslistan om vi bara Ă€gnar lite tid, kraft och eftertanke pĂ„ vad vi ska ha pĂ„ matsedeln den kommande veckan.

Matlagningskursen ska hÄllas i Frödinge BygdegÄrd i regi av Studieförbundet Vuxenskolan. Ansvarig för den Àr verksamhetsutvecklaren Anna-Karin Cederstrand Karlsson.

Varför vÀljer ni att anordna en matlagningskurs just för grabbar?

"Vi tillsammans med cirkelledaren Bertil Carlsson kÀnde att vi ville ge grabbarna egen tid för matlagning pÄ sitt sÀtt", skriver hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!