Kantorn sa upp sig för att ta över herrgården

Kristina Sjöberg lämnar västkusten för att flytta tillbaka till Småland och driva Lidhem herrgård.

Nya ägaren öppnar Lidhem Herrgård till våren och har redan många bokningar.

Nya ägaren öppnar Lidhem Herrgård till våren och har redan många bokningar.

Foto: Privat

Frödinge2024-02-18 07:00

Hon har sagt upp sig från jobbet som kantor i Solberga pastorat, norr om Göteborg. Det nya företagsnamnet är registrerat och Lidhem herrgård är bokningsbar på nätet.

– Det här är femte huset jag äger själv. Men det är det största projektet och den största risken jag givit mig på, berättar 52-åriga Kristina Sjöberg.

Efter att ha hyrt ut gäststugan hemma på västkusten ville hon testa något större, att vara egen och göra något helt annat innan hon blir pensionär. Därför återvänder hon till Småland.

– Jag är uppväxt i Hallaryd, utanför Älmhult, i en annan del av Småland. Jag har släkt där och känner många i Småland.

undefined
Kristina Sjöberg har sagt upp sig från jobbet som kantor i Solberga pastorat.

Nu tar hon över Lidhem herrgård, mellan Frödinge och Locknevi, som de senaste åren drivits av holländska paret René Verschoor och Riquette De Louw. Det har varit lanthotell, tidvis även restaurang och café.

– Jag har sökt alkoholtillstånd för slutna sällskap och catering, men kommer inte ha café eller restaurang, åtminstone inte till en början. Man får ju se vad som utvecklas längre fram. Utöver övernattningar hoppas jag på konferenser, kurser, läger och kanske kördagar som kan ligga mig nära genom mitt yrke.

Tanken är att ha en person anställd och i övrigt klara det mesta.

– Jag är praktisk av mig och har inte tummen mitt i handen. Jag räknar med att behöva göra en del, som fasadmålning till exempel. Men de tidigare ägarna har redan gjort mycket, som renoverat badrummen, installerat bergvärme och ett eget reningsverk.

undefined
En rofylld miljö lockar Lidhem herrgård med.

En herrgård och ett bed and breakfast, tre kilometer in i skogen, nordost om Vimmerby. Där finns tre rum i herrgården och tre rum i annexet.

Vad ska locka gästerna dit?

– Upplevelsen av lugn och ro. Att kunna lämna det hektiska för att få tystnaden och fågelsången. Man kan ta promenader, cykla, bada eller ro på sjön. Det ska kännas hemtrevligt och genuint, svarar Kristina Sjöberg.

Tidigare har det funnits djur vid herrgården.

– Jag kan absolut tänka mig att ha höns och kanske att låta får beta där. Men det får vänta. Det blir mycket jobb, jag måste lära mig det här och ta ett steg i taget. Det får ta sin tid.

Hon öppnar 2 maj och är inte det minsta orolig för beläggningen i sommar. Genom bokningssajterna når hon besökare runt om i världen som lockas av läget, nära Astrid Lindgrens värld och kusten.

– Det ser bra ut redan. Skulle det inte funka har jag alltid mitt yrke att återvända till. Att hitta jobb som kantor är nog inte så svårt idag, säger Kristina Sjöberg inför sin stora Smålandssatsning.

Karta: Lidhem B&B and holiday apartments
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!