Hopp om en framtid för Yxern

Ett aktivt arbete i processen för en ny permanent vattendom är ett måste, konstaterade man på mötet om Yxern i Frödinge. ”Just nu, om två år, går den tillfälliga vattendomen ut. Då måste vi ha ett färdigt förslag att presentera för Mark- och miljödomstolen, säger Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde.

Tre alternativ ska utredas i arbetet med att ta fram ett förslag för Mark- och miljödomstolen.

Tre alternativ ska utredas i arbetet med att ta fram ett förslag för Mark- och miljödomstolen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Frödinge2018-10-24 13:55

När Botorpsströmmens Vattenråd bjöd in till allmänt avstämningsmöte med information om arbetet som gjorts i processen för att rädda den hårt ansatta sjön Yxern kunde man enas kring en sak. Att återgå till den gamla vattendomen från 1938 är inget alternativ.

– Därför gäller det att processen är aktiv. Det har gått ett år och den 24 oktober 2020 går den tillfälliga vattendomen ut, har vi inte presenterat ett färdigt förslag då och har en process igång hos domstolen kommer utflödet att öka från nuvarande 400 liter i sekunden till 1 500 liter i sekunden enligt den gamla domen. Där ska vi inte hamna, säger Magnus Danlid, ordförande i Yxerns fiskevårdsområde och C-politiker i Vimmerby kommun.

I den nya prövningen, som drivs av Västerviks och Vimmerby kommuner, ska tre alternativ tas fram. Första alternativet är fast utlopp med naturlik sjötröskel, andrahandsalternativet fortsatt reglering med fri vandringsväg för fisk och tredje alternativet, är att återgå till 1938 års vattendom.

Det sistnämnda är ett nollalternativ, men ska ändå formellt utredas. Underlaget ska fram nu och upphandlingen börjar efter nyår.

Magnus Danlid säger att han har stort hopp för framtiden.

– Det finns en stor samsyn kring att Yxerns mående är viktigt och även om vi kan ha olika intressen och ingångar i det så är alla eniga om att det krävs något nytt, för att det ska bli bättre. Att länsstyrelsen bidragit med 600 000 kronor visar också att man inte bara stöttar med vackra ord. Hade Yxern legat mera publikt, närmare en större stad, tror jag den här processen börjat för kanske 30 år sedan, men nu är vi i alla fall vid en punkt där alla fått upp ögonen för att det är viktigt att få till en förändring.

Botorpsströmmens Vattenråd bjöd in till allmänt möte om Yxern.
Botorpsströmmens Vattenråd bjöd in till allmänt möte om Yxern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!