Kampen för att stoppa solcellsparken: "Blivit hela vår vardag"

En 60 fotbollsplaner stor solcellspark inpå knuten, istället för den lugna svampskogen? Det kan bli verklighet för många i Frödinge, om Landinfra får igenom sin plan.
– Det här värker i hjärtat, säger Frödingebon Anja Vikki.

Två av de drivande i kritiken mot solcellsparken är Anders och Camilla Carlsson, som ordnade mötet i Frödinge bygdegård på onsdagskvällen.

Foto: Johannes Widergren

Frödinge2025-01-23 06:00
undefined
Från vänster: Anders Carlsson Ellinor Dahlström, Arne Dahlström, Camilla Carlsson, Inger Arwidsson, Anja Vikki och Jonathan Lindgren.

På onsdagskvällen hölls ett viktigt möte i Frödinge, viktigt för ortsborna och särskilt för de som bor grannar med de 30 hektar (motsvarande ungefär 50-60 fotbollsplaner) där företaget Landinfra vill bygga en solcellspark. Beskedet kom i slutet av november och nu undersöks möjligheterna till en etablering, men boende i närområdet är kritiska.

undefined
"Vi ska stoppa den. Den ska inte vara här", säger Camilla Carlsson om solcellsparken.

 Under onsdagseftermiddagen hängde Vimmerby Tidning med några av grannarna ut i skogen som det finns planer på att skövla för att få till den enorma solcellsparken. Anja Vikki var en av dem, och för henne skulle parken påverka vardagen i stor utsträckning.

– Vi skulle ha tio meter från tomtgränsen, tjugo från altanen, till solcellsparken som det ser ut nu. Det är omöjligt att ens föreställa sig hur det skulle bli när vi sitter därute om kvällarna, säger hon till Vimmerby Tidning. 

undefined
"Det är omöjligt att ens föreställa sg hur det skulle bli när vi sitter därute om kvällarna", säger Anja Vikki om den planerade solcellsparken, 20 meter fån hennes altan.

Favoritområdet för skogspromenader, där Anja gått varje dag i 20 år, blir ett minne blott.

– Så mycket bär och svamp som jag plockar där, det finns mängder. Vi har ju tänkt att vi ska bo här tills de får komma och bära ut oss med fötterna före. Men skulle vi vilja byta vårt hus mot något annat lär det ju blir det svårsålt och vara värt mycket mindre. Vår förhoppning är såklart att det här blir stoppat, säger Anja Vikki.

undefined
Anders och Camilla Carlsson är två av de starka motståndarna mot solparken. Anders, som nyligen gjort en hjärtoperation, har tagit semester för att orka med alltihop, berättar han.
undefined
Enligt grannarna bor 50-60 personer precis intill området där solcellsparken föreslås ligga. "En del mer och en del mindre, men alla kommer att bli berörda av det", säger Anders Carlsson.

Två av de drivande i kritiken mot solcellsparken är Anders och Camilla Carlsson, som ordnade mötet i Frödinge bygdegård på onsdagskvällen. Dit var bland andra Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund, inbjuden för att prata. Han har det senaste året fått mycket mer att göra just när det gäller solkraft i närheten av bostäder, i hela landet.

undefined
Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund, gästade mötet som initierats av närboende till den planerade solcellsparken. Att det skulle vara en skröna att fastighetsvärdena påverkas negativt av solcellsparker, håller han inte med om.

– Enligt undersökningar som gjorts i Danmark berörs fastighetsvärdena flera hundra meter ifrån. I Växjö så blev värdena halverade, men det varierar också mellan olika hus och det är upp till varje mäklare att bedömma. Den största parken i Sverige idag är på 25 hektar, mindre än här, och på Länsstyrelsernas skrivbord ligger massor av ansökningar på parker på flera hundra hektar. Det som väntar oss är någonting helt annat än det vi redan kan se idag, säger han.

undefined
Det är vid det streckade området på kartan som solcellsparken i Frödinge, Vimmerby kommun, planeras av företaget Landinfra Energy AB. Till väster avgränsas utredningsområdet av sjön Togöl.

Lagstiftningen hänger inte med och det finns ingen samlad forskning kring solkraften i landskapen i Sverige, menar Jonathan.

– Det finns många frågor att ställa. Som det presenteras till markägarna nu är det väldigt lukrativt att bygga, men det ska hållas lönsamt på en lång tidshorisont också, säger han.

Hur ställer du dig till etableringen här?

– Jag stödjer och mobiliserar i detta, men försöker ändå hålla mig neutral. Man får jättegärna bygga solceller där det är konfliktfritt, men det är ju också lätt att man halkar in i diskussioner kring vad det här egentligen tillför till vår energiproduktion.

undefined
Anders och Camilla Carlssons hus, precis intill skogen.
undefined
Kraftstationen ligger precis intill området där solcellsparken planeras, vilket anges som en anledning till den tänka placeringen.

Det måste också göras en djupare naturvärdesinventing än den som redan gjorts, menar Anja Vikki, och berättar att grannarna själva har hittat och märkt upp de hotade arterna knärot och tallticka i skogen. 

– Sen får vi se. Vi ska i alla fall bråka med dem. Det här värker i hjärtat och vi blir utestängda, det blir ju som ett omvänt fängelse när vi inte kommer åt skogen, säger hon. 

undefined
"Vi ska i alla fall bråka med dem", säger Anja Vikki.
undefined
Knäroten (gröna bladen i nerkanten av bilden )är en fridlyst orkidé.

Anders och Camilla Carlsson kommer att, om den blir verklighet, se solcellsparken genom fönstret och ha den nära inpå knuten när de går ut i trädgården. 

– Vi kommer inte att känna igen Sverige och det svenska landskapet om några år om alla solparker som man vill bygga går igenom, säger Anders Carlsson. 

undefined
Man vill upphäva strandskyddet och bygga solceller nästan ända ner till gölen, till den punkt där Anders Carlsson står, berättar han.
undefined
"Det tar 200 år för knärot att växa och hittar man det, då vet man att det är gammal skog", säger Anders Carlsson.
undefined
Den planerade solparken kommer att hamna väldigt nära Camilla och Anders Carlssons tomtgräns.

Daniel Bergvall är projektutvecklare på Landinfra Energy AB, företaget som vill bygga solparken. 

– Det här är en tillståndsprocess och alla yttranden som kommer in tar vi med oss i den processen. Det är alldeles för tidigt att säga vad utfallet kan bli men vi analyserar det som kommer in. Vi har fortfarande några som fått anstånd till att lämna synpunkter, man får paketera det ihop och bemöta det sen, säger han till Vimmerby Tidning. 

Grannarna är rädda för att fastighetspriserna påverkas, hur ser ni på det?

– Det är en svår fråga. Vi förstår att det finns en oro för det men det är ingenting man kan säga generellt, att priserna går ner, utan det är väldigt projektspecifikt. Vi försöker finnas tillgängliga för att svara på boendes frågor och informera om processen, men det är som sagt väldigt tidigt ännu, säger Daniel Bergvall.

undefined
För Camilla Carlsson är skogen vid tomten viktig, för att komma bort fårn stressen och kunna släppa allting.
undefined
Kommunen har detaljplanelagda tomter i området men Jonathan Lindgren på Villaägarnas Riksförbund tror att solcellsparken skulle kunna omkullkasta planerna att använda tomterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!