Nöjda slöjdare och nya hästägare - i ett svep

Ur återbruk och kreativt skapande har 12 nya käpphästar sett dagens ljus i Frödinge bygdegård. På onsdagseftermiddagen var det dags för en premiär-ritt.

Från vänster: Adéle Borsiö med sin häst Brisa, Märta Karlsson med Bianca och Ester Sandin med Claus the star.

Från vänster: Adéle Borsiö med sin häst Brisa, Märta Karlsson med Bianca och Ester Sandin med Claus the star.

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2020-07-30 14:00

Märta Karlsson, Adéle Borsiö och Ester Sandin är tre av deltagarna som skapat varsin käpphäst under den två dagar långa kursen.

– Det var pilligt på vissa ställen, säger Adéle Borsiö.

– Ja, det var svårt att få käppen att sitta på rätt ställe, fyller Märta Karlsson i, som svar på frågan om det var svårt att skapa sin käpphäst. 

Alla tre konstaterar att det allra roligaste är att de nu har fått så fina hästar. De har själva hittat på karaktärsdrag till hästarna.

– Claus gillar bananer och kor, berättar Ester Sandin om sin häst. 

Lotta Karlsson och Thea Östin från Kalmar läns hemslöjdsförening har hållit i trådarna under tillverkningen där återbruk har varit i fokus.

– Vi har tvättat gamla ylletröjor väldigt varmt så de packas ihop, huvudena har fyllts med ull och manen har gjorts av pälsspill. Allt är naturmaterial och återbruk, säger Thea Östin. 

De har flera gånger varit runt i länet och hållit olika former av slöjdkurser, men det här var första gången som man tillverkade käpphästar. 

– Vi är mycket nöjda, framförallt är det en fantastisk grupp barn. De är väldigt duktiga på att hjälpa varandra, säger Östin. 

Bertil Carlsson, ordförande i Frödinge bygdegård är den som kläckte idén till kursen och han är nöjd.

– Förhoppningsvis är det ett startskott för fler aktiviteter redan på höstlovet. Vi hoppas också kunna ordna ett dagslöjdläger på sommarlovet som kan vara årligen återkommande, säger han. 

Ella Styrbjörn borstar manen på sin häst Lavendel inför uppvisningen.
Ella Styrbjörn borstar manen på sin häst Lavendel inför uppvisningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!