Okänd man förde bort barn från förskola

I onsdags inträffade det en allvarlig händelse vid förskolan i Frödinge. Ett av förskolebarnen fördes bort av en okänd man – för att sedan hittas ett par kilometer längre bort. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten.

Foto: Arkiv

Frödinge2022-04-21 11:55

Polisen fick information om bortförandet vid 11-tiden i onsdags, vilket Sveriges Radio Kalmar var först med att rapportera om.

– Det saknades ett barn som hade vistats utomhus på det inhägnade området. Vi skickade fem patruller till Frödinge, varav en hundpatrull. Det tog ungefär en halvtimme för oss att komma till platsen och då hade det här barnet anträffats sittandes i ett dike cirka två kilometer från förskolan, i närheten av Hällebro, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Vimmerby Tidning.

Han fortsätter:

– Barnet var oskadat. Senare under dagen hölls det förhör, där vi med hjälp av våra specialutbildade barnförhörsledare pratade med barnet och föräldrarna. I de samtalen framkom det att det var en man som hade lyft ut barnet från förskolan och satt barnet i en röd bil och kört från platsen, för att sedan släppa av barnet en bit därifrån.

Ärendet rubriceras som olaga frihetsberövande. I nuläget finns det ingen misstänkt.

Polisen har knackat dörr i området – utan att kunna göra något genombrott i utredningen.

– Nu efterlyser vi hjälp från allmänheten. Om man har sett en röd bil i det aktuella området mellan klockan 10:30 och 11:30 på onsdagen vill vi att man ringer 114 14, säger Robert Loeffel.

Han berättar att polisen alltid tar den här typen av händelser på stort allvar, när det försvinner barn eller elever från förskolan/skolan.

– Vi sparar inte på några resurser när det kommer in sådana larm. Det gäller att vara snabb.

Varför dröjde det ett dygn innan ni gick ut med information om vad som har hänt?

– Det var ett medvetet val. Vi behövde genomföra utredningsåtgärder för att konstatera vad som har hänt.

Förskolans rektor Adisa Omerovic är mycket företegen kring det som inträffat

– Det är jätteolyckligt. Jag kan inte bekräfta några uppgifter mer än att säga är att utredningen pågår. I och med det kan jag tyvärr inte lämna ut mer information, säger hon. 

Vidtar man några åtgärder på förskolan till följd av det här?

– Vi håller på att se över våra rutiner och titta på vad som eventuellt behöver göras. Vi har en egen utredning hos oss inom barnomsorgen och sen pågår en annan utredning. Jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer, säger Adisa Omerovic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!