Sågverksägaren om branden: "Det är inget vidare"

Under måndagskvällen brann ett gammalt sågverk ned till grunden strax utanför Frödinge. Ägaren som arbetat vid sågen i 30 år fick se en epok gå upp i rök.

Brandplatsen är avspärrad i väntan på polisens tekniska undersökning.

Brandplatsen är avspärrad i väntan på polisens tekniska undersökning.

Foto: Sofie Olsson

Frödinge2020-06-16 15:00

– Det är inget vidare, säger Astor Svan som är ägaren av sågverket som brunnit ner. 

– Den byggdes väl -78 och sedan drev jag den i 30 år ungefär, berättar han. 

Det var vid 18.30-tiden på måndagskvällen som larmet om branden inkom till SOS alarm. Astor Svan kom till platsen när släckningsarbetet var i full gång.

– Det var en kompis som ringde och sa att ”såga brinner”, så då åkte jag dit och då höll de på där och släckte när jag kom, fyra brandbilar och tre polisbilar, säger han.

Enligt Ulf Gollungberg vid polisen misstänker man att branden var anlagd, då det inte fanns någon el i byggnaden som kan ha orsakat branden. Det rubriceras i nuläget som misstänkt mordbrand. Brandplatsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Förutom själva byggnaden där sågen fanns brann också ett litet intilliggande hus ner.

– Det var ett litet hus jämte som man kunde gå in och äta i och vi låg där över natt ibland om lördagar och sen körde vi igång på morgonen igen, berättar Astor Svan om det nedbrunna huset.

Förutom byggnaderna brann också en hel del virke upp, som fanns på platsen.

– Vi var kvar ungefär till klockan 23 på kvällen, då lämnade sista styrkan. Det blir ju massa efterarbete. Det var uppsågat virke och sådant som låg och glödde så vi var tvungna att vara säkra på att det var ordentligt släckt innan vi lämnade platsen, berättar Ola Ståhlgren, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten.

Den drygt 20 meter långa och fem meter breda sågbyggnaden totalförstördes i branden.
Den drygt 20 meter långa och fem meter breda sågbyggnaden totalförstördes i branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om