Slöjda käpphäst nya grejen: "Platserna slut direkt"

Slöjda käpphäst i två dagar – kan det locka? Jo. När Frödinge bygdegårdsförening gick ut med ny aktivitet i coronakrisen small det bara till. ”Vi skulle kunna köra en kurs till”, säger Bertil Carlsson.

Bertil Carlsson i Frödinge bygdegårdsförening är glatt överraskad över intresset för tvådagarstillverkningen av käpphästar med hemslöjden i Kalmar län.

Bertil Carlsson i Frödinge bygdegårdsförening är glatt överraskad över intresset för tvådagarstillverkningen av käpphästar med hemslöjden i Kalmar län.

Foto: Tobias Klein/Henrik Montgomery TT

Frödinge2020-07-16 10:00

Från bästa bokningssäsongen någonsin - till i stort sett noll. Pandemin slog hål i bokningskalendern i Frödinge bygdegård, där styrelsen raskt anpassade mun efter matsäck.

–Vi har tänkt utanför boxen och försökt hitta nya aktiviteter där vi kan hålla avstånd och också haft ambitionen att hitta tillbaka till den funktion bygdegårdarna en gång hade, som en plats där man bland annat kan lära sig nya saker, säger Bertil Carlsson, ordförande.

I ett samarbete med Vuxenskolan och Kalmar läns hemslöjdsförening erbjuds 7-13-åringar att slöjda käpphästar under vecka 31. Från grunden. I olika material. Med tålamodsprövande väntetid på att färg ska torka.

– Det handlar om att få upp ett intresse att göra något med sina händer hos våra unga. Vi närde en stilla förhoppning om att få ihop tolv deltagare, men var inte beredda på det här gensvaret. Det bara small till, så var det fullt. Vi skulle i princip kunna fylla en kurs till.

Det här är inte enda nya idén som styrelsen kläckt när annat satts på vänt.

– Vi har ett helt batteri med spännande saker. Vi väntar bara på nya direktiv kring 50-personersgränsen.

Den eftertraktade käpphästtillverkningen senare i juli avslutas med uppvisning och hopptävling med de egentillverkade fålarna, som ska hålla en hantverkskvalitet utöver det vardagliga grå. Det är inte uteslutet att Bertil Carlsson ger sig på ett försök själv.

– Haha, det kan du vara lugn för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!