– Det är en utveckling av hembygdsdagen, vi har hållt på i ett 20-tal år, säger drängen Leif Svensson, styrelsemedlem i Frödinge Hembygdsförening.
Frödinge marknad har växt. Parkeringen var full och man förväntade sig en publik på ett 1500-tal. Nytt för i år är att de bjudit in företag som verkar i bygden.
– Det är en mötesplats för folk i bygden. Vi bjuder in flera olika aktörer som medverkar och sedan blir det som ett självspelande piano. Folk pratar, äter korv och har det trevligt, säger Peter Hultqvist ordförande i Frödinge Hembygdsförening.
Intresset för fordon är stort i samhället, och på hembygdsgården kunde man hitta allt från gamla ombyggda mopeder, radiostyrda bilar, jänkare och traktorer. Numera finns det både hantverk, loppis och ett gammalt museiexemplar av ett ambulerande skomakeri på marknaden.
– Det kom en skur regn, men man får vara lite kreativ så vi fick flytta in dem i byggnaderna här, säger Peter Hultqvist.
I en av de röda gamla byggnaderna satt mor och dotter Fröberg och fikar med var sin ostkaka. De hade tagit med sig trasmattor och garn.
– Tre vävstolar har jag. En är min mammas som är hundra år gammal. Men just nu väver jag på en liten jag har i lägenheten, de andra får jag inte plats med, säger Siv Fröberg som säljer trasmattor.
Inger Fröberg Helgee har nio egna får som hon gör garn av.
– Det blir en del jobb men det är kul att kunna ta vara på ullen, säger Inger.
Ulf Henningsson och Bosse Svensson är medlemmar i Onsdagsgruppen. De är på plats och redo för att ta emot besökare som är nyfikna på deras veteransågverk.
– Vi var ett gäng på elva pensionärer som fick för oss att bygga upp det här gamla sågverket. Allt material kommer från ett gammalt hus i Tuna, säger Bosse Svensson.
På grusplanen har en stor skara folk samlats framför en stor stenvagn med Hans Nilsson bakom ratten. Frun, Inga-Maj Nilsson, betraktar uppvisningen tillsammans med väninnan Christina Södling.
– Redan när han var 15 år körde Hans stenvagn, han har flyttat flera tusen kilo sten genom åren, säger Inga-Maj.
– Förr fick man bidrag för att stenröja marken. På 50-talet var det vanligt att man använde de här stenvagnarna. Bröderna Jonasson skänkte oss den här stenvagnen, och då tog vi in Hans Nilsson som har vanan inne, berättar Ulf Henningsson.
Just den här stenvagnen har lite andra pedaler än den Hans är van vid, men han lyckas demonstrera ett stenlyft inför publiken med bravur.
– Han är en riktig legend, säger Ulf Henningsson.