Nostalgi och lokala producenter på Frödinge Marknad

Trots regnskuren drog Frödinge Marknad på Hembygdsgården storpublik på söndagen.

Leif Svensson och Peter Hultqvist från Frödinge Hembygdsförening är mycket nöjda med årets upplaga av Frödinge Marknad.

Leif Svensson och Peter Hultqvist från Frödinge Hembygdsförening är mycket nöjda med årets upplaga av Frödinge Marknad.

Foto: Matilda Söderberg

Frödinge2023-08-20 18:00

– Det är en utveckling av hembygdsdagen, vi har hållt på i ett 20-tal år, säger drängen Leif Svensson, styrelsemedlem i Frödinge Hembygdsförening.

Frödinge marknad har växt. Parkeringen var full och man förväntade sig en publik på ett 1500-tal. Nytt för i år är att de bjudit in företag som verkar i bygden.

– Det är en mötesplats för folk i bygden. Vi bjuder in flera olika aktörer som medverkar och sedan blir det som ett självspelande piano. Folk pratar, äter korv och har det trevligt, säger Peter Hultqvist ordförande i Frödinge Hembygdsförening.
 

undefined
På Frödinge Marknad är intresset stort för gamla fordon.


Intresset för fordon är stort i samhället, och på hembygdsgården kunde man hitta allt från gamla ombyggda mopeder, radiostyrda bilar, jänkare och traktorer. Numera finns det både hantverk, loppis och ett gammalt museiexemplar av ett ambulerande skomakeri på marknaden.

– Det kom en skur regn, men man får vara lite kreativ så vi fick flytta in dem i byggnaderna här, säger Peter Hultqvist.

I en av de röda gamla byggnaderna satt mor och dotter Fröberg och fikar med var sin ostkaka. De hade tagit med sig trasmattor och garn.

undefined
Siv Fröberg och Inger Fröberg Helgee tar en fikapaus med ostkaka på Frödinge Marknad, där de sålde trasmattor och ullgarn från egna får.


– Tre vävstolar har jag. En är min mammas som är hundra år gammal. Men just nu väver jag på en liten jag har i lägenheten, de andra får jag inte plats med, säger Siv Fröberg som säljer trasmattor.

Inger Fröberg Helgee har nio egna får som hon gör garn av.

– Det blir en del jobb men det är kul att kunna ta vara på ullen, säger Inger.

undefined
Ulf Henningsson och Bosse Svensson har öppet i veteransågverket på Frödinge marknad. Sågverket är ett resultat av Onsdagsgruppens engegemang, ett gäng sågintresserade pensionärer som skapat bygget med material från ett gammalt hus i Tuna.


Ulf Henningsson och Bosse Svensson är medlemmar i Onsdagsgruppen. De är på plats och redo för att ta emot besökare som är nyfikna på deras veteransågverk.

– Vi var ett gäng på elva pensionärer som fick för oss att bygga upp det här gamla sågverket. Allt material kommer från ett gammalt hus i Tuna, säger Bosse Svensson.
 

undefined
Hans Nilsson gör ett mästerligt uppträde i stenvagnen, som skänktes till föreningen av bröderna Jonasson.


På grusplanen har en stor skara folk samlats framför en stor stenvagn med Hans Nilsson bakom ratten. Frun, Inga-Maj Nilsson, betraktar uppvisningen tillsammans med väninnan Christina Södling.

– Redan när han var 15 år körde Hans stenvagn, han har flyttat flera tusen kilo sten genom åren, säger Inga-Maj.
 

undefined
Inga-Maj Nilsson betraktar maken Hans uppvisning på stenvagnen från en gammal grålle tillsammans med Christina Södling på Frödinge Marknad.


– Förr fick man bidrag för att stenröja marken. På 50-talet var det vanligt att man använde de här stenvagnarna. Bröderna Jonasson skänkte oss den här stenvagnen, och då tog vi in Hans Nilsson som har vanan inne, berättar Ulf Henningsson.

Just den här stenvagnen har lite andra pedaler än den Hans är van vid, men han lyckas demonstrera ett stenlyft inför publiken med bravur.

– Han är en riktig legend, säger Ulf Henningsson.

undefined
Trots att just den här stenvagnen har lite andra pedaler än vad Hans Nilsson är van vid klarar han stenlyftet med bravur.
undefined
Hans Nilsson samtalar med sina fans efter uppvisningen med stenvagnen på Frödinge Marknad.
undefined
Ulf Henningsson ger en demonstration av fästanordningen till den stora stenbumlingen på Frödinge Marknad
undefined
Mor och dotter Fröberg fick skydd från regnet i en av Hembygdsgårdens röda hus på Frödinge Marknad.
undefined
Linslusen Luna är gärna med i gemenskapen på Frödinge Marknad. "Hon är sex månader nu, så det här är social träning för henne" säger hussen Leif Svensson.
undefined
Leif Svensson och Peter Hultqvist från Frödinge Hembygdsförening är mycket nöjda med årets upplaga av Frödinge Marknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!