"Trädgården har varit en livlina i coronatider"

Efter en inställd vår kunde entusiasterna i trädgårdsföreningen Sällskapet Trädgårdsamatörerna äntligen träffas. ”Trädgården betyder mer än någonsin, den har varit en livlina i coronatider”, säger Eva Hansevi från Frödinge.

Eva Hansevi från Frödinge tar en djup sniffning i en av de prunkande rosenbuskarna i Skäfshult.

Eva Hansevi från Frödinge tar en djup sniffning i en av de prunkande rosenbuskarna i Skäfshult.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Frödinge2020-07-23 20:00

STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna Nordöstra Småland, hade en späckad vår med möten, auktioner och föreläsningar, bland annat med Gunnel Carlson. Allt fick ställas in, på grund av corona.

– Majoriteten är över 70, men det vore kul med lite yngre också. Intresset finns ju bland unga, men kanske tänker man att man inte har tid att vara med i en förening, för här kan man hämta massor av inspiration och kunskap, säger Annelie Petersson i Skäfshult, värd för en efterlängtad trädgårdsträff där det kom trädgårdsvänner från sektionens spridningsområde.

Ordförande Kerstin Jergil, Västervik, tror att coronaåret kommer att öka suget efter odling och trädgård.

– Vi tror på växande intresse, och trädgården är en suverän plats för möten, i tider när vi ska hålla avstånd.

Föreningen har varje sommar fyra-fem trädgårdsträffar hemma hos medlemmar och Anneli Petersson hade förstås lagt ner lite extra krut på sina härliga rabatter, där klassiska mormorsväxter är passionen.

– Men samtidigt måste man sätta en gräns, som heltidsarbetande kan man inte ha det helt perfekt. Dessutom tycker jag om växter som frösår sig, även när de kommer där de inte ska.

Kerstin Jergil flikar in att det kliniskt rensade knappast är att eftersträva.

– Jag har sett många trädgårdar genom åren, och kan påminna mig en där det inte fanns ett ogräs. Det blir för mycket det också, man blir nästan irriterad.

I Skäfshult kunde medlemmarna diskutera blåregn, växtzoner, mördarsniglar och rosor. Och njuta.

– Nästan alltid hittar man inspiration och idéer när man är i någon annans trädgård. Även om man planterar samma växter man fått tips om blir det något annat när man gör det i sin egen trädgård, säger Annelie Petersson, som jobbat mer aktivt med grönskan utanför huset de senaste tio åren.

Att en förening där många har gedigen kunskap heter Trädgårdsamatörerna hänger ihop med det franska ordet amateur, ”en som älskar”. Människor som älskar trädgård, med andra ord.

Något som Eva Hansevi från Frödinge inte säger emot ett endaste dugg.

– Jag är pensionär och min man tillhör riskgrupp. Den här våren och sommaren har trädgården betytt mer än någonsin för oss och jag kan nog ärligt säga att jag blivit tokig om jag inte kunnat vara ute och pyssla. Trädgården har varit en livlina.
 

Livliga diskussioner och många frågor, när trädgårdsföreningen samlades för trädgårdsträff.
Livliga diskussioner och många frågor, när trädgårdsföreningen samlades för trädgårdsträff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!