Fängelse efter vansinnesfärd där två poliser skadades

Vansinnesfärden tog slut i Frödinge efter att Västerviksbon kört i en polisbil och skadat två poliser. Nu döms den 25-årige mannen till fängelse. Dessutom tvingas han betala saftiga böter.

En 25-årig Västerviksbo döms till fängelse.

En 25-årig Västerviksbo döms till fängelse.

Foto: Arkiv

Frödinge2023-05-11 15:56

Det var i september i fjol som två poliser försökte stanna en 25-årig förare från Västerviks kommun vid en rutinkontroll i Oskarshamns kommun. Föraren ignorerade detta och körde istället ifrån polisen i hög hastighet – vilket blev startskottet på en dramatisk biljakt som pågick i flera mil.

Biljakten fortsatte norrut på E22 mot Västervik, och i höjd med Gladhammar lades en spikmatta ut för att få stopp på föraren. Men färden slutade inte för det. Den nu dömde 25-åringen fortsatte att köra på fälgarna och tog av på riksväg 40.

Först i höjd med Frödinge tog det stopp när 25-åringen körde in i polisbilen som hade kört om mannen i ett försök att få stopp på fordonet. I samband med detta skadades två poliser, den ena fick en whiplashskada och även den andra polisen skadade nacken.

Enligt domen har mannen uppgett att han sett att poliserna försökte stoppa honom, men han ville inte stanna eftersom han saknade körkort. Han erkänner vårdslöshet i trafik av normalgraden genom att ha kört i mycket hög hastighet.

Tingsrätten finner att mannen, som var narkotikapåverkad och saknade körkort, "i väsentlig mån brustit i aktsamhet samt förfarit grovt oaktsamt och visat uppenbar likgiltighet för andras liv och egendom".

Utöver den dramatiska händelsen i september döms 25-åringen för ytterligare två vansinnesfärder som ägde rum tidigare under 2022. Bland annat körde han förbi övergångsstället vid en skola i Västerviks kommun i cirka 150 kilometer i timmen.

Straffet blir ett års fängelse. 25-åringen ska även betala skadestånd till de skadade poliserna på totalt 106 400 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!