Varnar för tveksamma sotningstjänster

Frödingebon Leif Svensson blev uppringd av en telefonförsäljare som erbjöd rensning av så kallade imkanaler. ”Han var väldigt påstridig och när jag ställde motfrågor kunde han inte svara”. Mats Karlsson på Vimmerby Sotningsdistrikt manar till försiktighet. ”Man ska verkligen förvissa sig om vad som ingår i tjänsten”.

Vimmerby Sotningsdistrikt har fått många frågor från allmänheten den senaste tiden om telefonsäljare som erbjuder rensning av imkanaler.

Vimmerby Sotningsdistrikt har fått många frågor från allmänheten den senaste tiden om telefonsäljare som erbjuder rensning av imkanaler.

Foto: PER GROTH / TT

Frödinge2018-10-27 09:00

Med jämna mellanrum dyker mer eller mindre tveksamma försäljningsmetoder upp i sotningsbranschen. Räddningstjänsten har på flera håll i landet gått ut och varnat allmänheten för att nappa på erbjudanden om bland annat rensning av imkanaler, som påstås vara obligatoriskt.

Även i Vimmerbytrakten har flera personer den senaste tiden blivit uppringda av ventilationsföretag. Leif Svensson i Frödinge slog bakut när han fick ett erbjudande per telefon häromkvällen.

– Han som ringde var väldigt påstridig och ville komma och se över våra imkanaler. Men jag blev misstänksam, han kunde inte svara på en enda fråga. Skulle det ske hade de bara möjlighet att komma nu, och vi hade annat för oss. I bakhuvudet hade jag hört talas om det här och att folk fått saltade räkningar, så jag tackade nej.

Det okända numret säljaren ringde från visade sig efter lite efterforskningar gå till Halmstad, men det fanns inget företag registrerat på numret.

Leif kontaktade sotarfejarmästare Mats Karlsson på Vimmerby Sotningsdistrikt, som har kontrakt med kommunen. Och Leif var inte den enda som hört av sig.

– Många har ringt och frågat om det här där de senaste veckorna. Det finns givetvis både seriösa företag och de som inte är det, man måste gå på magkänsla. Får man inte förtroende för den som ringer och erbjuder en tjänst ska man inte tacka ja, säger Mats Karlsson.

Om säljaren påstår att rensning av imkanaler är ett måste är det lögn?

– Det lagstadgade kravet togs bort redan 2004 och ansvaret åligger fastighetsägaren. Behovet kan absolut finnas, men många fläktar kan man enkelt rengöra själv. Samtidigt finns det fläktar som inte går att plocka isär över huvud taget – hur kan man erbjuda en tjänst om man inte ens undersöker om det är möjligt att utföra den? säger Mats Karlsson.

Vilket råd har du till den som känner sig tveksam?

– Ställ frågor. Vad heter företaget? Finns det hemsida? Varifrån utgår de? Vilka andra kunder har de bokat i närområdet? Ta reda på kostnaden och vad som ingår i tjänsten. Påfallande många upplever att de här försäljarna har en ganska aggressiv försäljningsmetod. Är de seriösa ger de utrymme att fundera på saken. I vissa fall som har det inte gått att få rätt på någon när man söker på numren försäljarna ringt ifrån. Huruvida de är seriösa eller inte är svårt att säga om man inte får kontaktuppgift varifrån de ringer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om