Därför kan vattnet i Frödinge vara smutsigt

Idag kan dricksvattnet i Frödinge var smutsigt. Det skriver Vimmerby Energi & Miljö AB i ett pressmeddelande.

Om vattnet i kranen är smutsigt ska man fortsätta spola tills vattnet blir klart igen, uppmanar Vemab.

Om vattnet i kranen är smutsigt ska man fortsätta spola tills vattnet blir klart igen, uppmanar Vemab.

Foto: Niklas Holm

Frödinge2024-10-10 09:42

Anledningen till driftstörningen är ett pågående arbete i samhället.

"Vi arbetar för att våra kunder ska få allt säkrare vattenförsörjning. Nätet byggs om och förbättras för att avbrotten ska bli ännu färre och kortare. Idag kommer omkopplingar vid pågående arbete på ledningsnätet i Frödinge göras vilket kan medföra smutsigt vatten. Om du får missfärgat vatten så spola tills vattnet är klart igen innan du dricker det", skriver Vemab.

Vidare uppger bolaget att missfärgningen kommer från rost i ledningarna:

"När trycket i ledningen förändras i samband med läckor, reparation eller underhåll av ledningsnätet så lossar partiklarna och följer med vattnet. Det kan ibland ta ett tag innan vattnet klarnar igen beroende på ledningsnätets omfattning. När vi av någon anledning har stängt av vattnet så spolar vi ofta igenom ledningarna för att vattnet snabbare ska klarna igen. Bäst effekt blir det om även de som drabbats av missfärgat vatten också låter vattnet spola genom en eller flera kranar i fastigheten. Om du bor i villa är det mest effektivt att använda de kranar som är närmast vattenmätaren."

Enligt Vemab är inte det missfärgade vattnet farligt – men det kan se oaptitligt ut och ha en smak av järn.

"Vi rekommenderar att undvika att dricka vattnet så länge det är missfärgat. Dessutom bör du undvika att tvätta vittvätt för att förhindra att kläderna blir missfärgade."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!