När PRO Gamleby-Odensvi hade möte på Åby herrgård i Gamleby var Joakim Jansson särskilt inbjuden för att berätta om räddningstjänsten och alla dess olika arbetsuppgifter.

Förutom att åka på larm om bränder och olyckor, jobbar räddningstjänsten mycket förebyggande, inte bara när det gäller bränder och olyckor, utan även när det gäller brott.

Dessutom har brandmännen en rad andra uppgifter, som många kanske inte känner till. Bland annat sysslar de med bostadsanpassning. Då kan de hjälpa till och ta bort trösklar med mera, samtidigt som de är beredda att rycka ut på larm. På så vis används resurserna smartare.

– Samtidigt kan de passa på att se över riskerna för till exempel fallolyckor och brand i bostaden, säger Joakim Jansson.

I stället för att själv klättra på stegar för att byta en lampa, om man är lite äldre eller funktionshindrad, kan man anlita fixaren Benny Söderlund. Det kostar inget för den som gör det.

Lösa mattor och sladdar är vanliga faror i hemmet. Många ramlar i badrummet, där det behöver finnas halkskydd.

Det finns en checklista, där man kan se hur säkert ens hem är.

– Gör den här inventeringen nu. När ni faller är det för sent, påpekade Joakim Jansson.

En annan riskfaktor är att resa sig snabbt ur sängen. Där är det bra att sitta en stund på sängkanten först, så att man inte blir yr och ramlar omkull.

Utöver allt detta är fast sittande skor bättre än lösa tofflor.