Har pilgrimsvandring varje vecka

Pilgrimsvandringar blir allt populärare. Under sommaren ordnas vandringar varje vecka, med start vid Loftahammars kyrka.

14 maj 2019 22:00

Birgitta Axtelius i Loftahammar var, tillsammans med Maj-Britt Söderlund, initiativtagare till att dra igång pilgrimsvandringar i Loftahammar.

Hon berättar att hon har väninnor i Linköping, där Sankt Lars-kyrkan har vandringar varje tisdag. De är positiva. Vandringarna fyller ett behov.

– Det är tid till eftertanke och tystnad. Det ligger i tiden med pilgrimsvandringar, säger Birgitta Axtelius.

Då hon själv sitter i församlingsrådet, tog hon upp frågan om återkommande pilgrimsvandringar i Loftahammar och fick med sig fler på idén.

Vid första tillfället deltog även småbarnsföräldrar från Kyrkis, så det blev många barnvagnar.

Sedan tidigare är det tradition att varje år gå en pilgrimsvandring från kyrkan till Aleglo kvarn på Kristi Himmelfärdsdagen.

Den traditionen fortsätter, men utökas alltså med vandringar varje vecka under hela sommaren.

Med start den 11 juni blir det pilgrimsvandringar varje tisdag på förmiddagen. Deltagarna går tre och en halv kilometer, samma runda varje gång. Vid sju tillfällen stannar de för en miniandakt med bön och reflektion.

Karina Nahlbom, som var vandringsledare denna första gång, utgick från pilgrimskransens pärlor i regnbågens färger, var och en med sin betydelse.

– Jag tycker om att man går tillsammans och stannar till och reflekterar. Det blir både en inre och yttre vandring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid