Hotad fjäril kan utrotas – efter sabotage

Den ovanliga fjärilen kronärtsblåvinge har kanske flugit sin sista sommar i kommunen. Ett försök att rädda den har nämligen saboterats.

Kronärtsblåvinge på sin värdväxt, sötvedel.

Kronärtsblåvinge på sin värdväxt, sötvedel.

Foto: Tommy Karlsson

Västervik2019-08-22 05:00

Mats Lindeborg på länsstyrelsen, som jobbat med kronärtsblåvingen sedan 2006, är besviken. Tidigare i sommar var han i norra delen av Västerviks kommun och inventerade arten.

Det stod snart klart att fjolårets torra sommar blev katastrofal för den lilla spillra av populationen som lyckats hålla sig kvar i området.

– Tidigare fanns den på 20 platser, i fjol på tre eller fyra och i år bara på en, berättar Mats Lindeborg.

Totalt hittade han fyra exemplar, två honor och två hanar. För att ge dem en chans att föröka sig under skyddade omständigheter, valde han att placera dem i en bur, där han satte in krukor med deras värdväxt, sötvedel. Han lämnade ett artfaktablad för att visa vad det handlade om.

Om fjärilarna fått vara i fred, hade de i bästa fall kunnat få flera hundra avkommor. Nu blev det inte så.

– Någon släppte ut dem, så allt var förgäves, säger Mats Lindeborg.

Även om den här sommaren var bättre än förra, är det ovisst om fjärilarna klarar fler motgångar. Den underart som lever i vår kommun och eventuellt i södra delen av Östergötland, är unik. Det har tidigare funnits en population i Norge, men enligt Lindeborg är den borta sedan flera år. Det är oklart om fjärilen finns någon annanstans i världen.

Stora ansträngningar har gjorts för att hjälpa den att överleva. Trafikverket har under flera år skrapat vägkanter, där sötvedel planterats. Mellan 400 och 500 plantor har satts ut varje år i flera års tid.

Även röjningsarbeten har utförts och fjärilar har flyttats med gott resultat, för att få dem att etablera sig på fler lokaler.

– Man vill inte ha alla ägg i samma korg, helt enkelt, säger Mats Lindeborg.

År 2012 fanns fjärilen på flera lokaler, där den flög bra, men året därpå störtdök populationen och sedan dess har det bara gått utför.

Hoten mot arten är dels försommartorka. Om sötvedeln vissnar, svälter larverna ihjäl. Ett annat hot är om fjärilarnas flygmånad – juli – blir kall, regnig och solfattig. Då kan de inte fortplanta sig.

– Nu har det varit flera dåliga somrar. Alla blåvingar har minskat mycket i år, säger Lindeborg.

När nu årets räddningsförsök har gått om intet, återstår att se om det finns några fjärilar kvar nästa år. Läget ser dystert ut.

– Den här sommaren kändes som sista chansen. Nu är det bara att hålla tummarna, säger Mats Lindeborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!