Varningen: Olja har nått in på land

Situationen med det grundstötta fartyget utanför Flatvarp utvecklade sig under söndagen till något som kan liknas vid en naturkatastrof. Fartyget släppte från grundet och stora mängder olja hamnade i havet och flöt också i land i Flatvarp.

Kustbevakningens oljesaneringsbåt var full av olja när den kom in till hamnen i Flatvarp.

Kustbevakningens oljesaneringsbåt var full av olja när den kom in till hamnen i Flatvarp.

Foto: Frida Westergård

Loftahammar2018-07-29 17:59

Redan under lördagen förvärrades situationen då starka vindar fick fartyget Makassar Highway, som legat på grund sedan i måndags, att röra på sig och läcka ut mer olja. Men det var under söndagen som det blev riktigt allvarligt då fartyget oväntat gled loss från grundet.

– När hon gled av grundet sattes stora krafter i rörelse och hon bröt de länsar som kustbevakningen hade lagt ut runt omkring. Den olja som vi hade samlat hade vi börjat att ta upp och då kom den här oljan lös. Då hade vi ett okontrollerat utsläpp kan man säga, säger Johan Norrman, chef för Kustbevakningens operativa avdelning.

Kustbevakningen arbetade intensivt tillsammans med räddningstjänsten under hela söndagen för att bekämpa oljeläckaget ute till havs med flyg, fartyg och båtar.

– Det är ett hårt och svårt arbete men det blir ännu hårdare och kostsammare om det kommer upp på land.

Farhågorna om att oljan skulle nå land besannades på eftermiddagen då olja flöt i land vid Flatvarp. Det var oväntat då prognoserna talade om att oljan skulle färdas söder eller västerut. Istället hamnade oljan i Flatvarp som ligger nordväst om fartygets position.

– Vi har fått upp olja på stränderna. Vi har haft större oljeklumpar och sen en tunnare, skimrande olja, säger Johan Norrman som inte kunde säga definitivt vilken typ av olja som flutit i land.

Vad rekommenderar ni till boende här i området?

– Man ska undvika att andas in ångor från den här oljan och man ska undvika att få oljan på kroppen. Känner man av ångorna ska man gå till ett ställe med frisk luft och får man det på händer eller i ansiktet ska man försöka tvätta bort det så fort som möjligt med tvål och vatten.

När vi var på plats i Flatvarp på söndagskvällen syntes det omfattande oljeläckaget tydligt, bland annat på en av Kustbevakningens båtar.

– Den har vi använt idag med oljesanering ute till sjöss och den är ju otroligt smutsig från topp till tå och den här var ren innan. Tar man en bild får man ett intryck över hur smutsigt det här arbetet är och det tar väldigt mycket kraft på Kustbevakningen där ute, säger Johan Norrman.

Hur många är ni i arbete nu?

– Vi håller på och får hit förstärkning och jag vill inte gå in på någon exakt siffra men ett 50-tal.

Räddningstjänsten i Västervik har begärt och fått hjälp från Försvarsmakten och tidigt på måndagsmorgonen kommer det 50 man till Flatvarp för att hjälpa till med saneringsarbetet.

Hur mycket olja som har läckt ut från fartyget är oklart men under dagen räknade man med att det handlade om cirka 14 ton.

– Det finns fortfarande mellan 50 och 75 ton olja i tankarna som kan komma ut, sa Joakim Jansson, säkerhetschef vid Västerviks kommun.

Jerry Thörn har sommarhus i Flatvarp och har själv sett olja ute på klipporna.

– Man tycker det är tragiskt på nåt sätt. Det är en så fin skärgård och så händer det här.

Känner du dig orolig?

– Ja, det är klart man är. Både för djurlivet och om man kan fortsätta bada här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!