Anette säljer festivalmat – hemma i trädgården

I vanliga fall brukar de åka runt med sin matvagn på festivaler och marknader. Men pandemin satte käppar i hjulet. Tills Anette K Bertilsson fick en idé.

Anette K Bertilsson är en av fyra delägare till Burgarebaren.

Anette K Bertilsson är en av fyra delägare till Burgarebaren.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2021-05-09 21:18

De kallar sin matvagn för Burgarebaren. Den står uppställd på en villagräsmatta på Björktomtagatan i Gamleby. Här turas Anette K Bertilsson och hennes svärson Christer Gustavsson om att sälja hamburgare tre dagar i veckan.

Just i dag är det Anette som steker hamburgare.

– Vi mjukstartar för att se hur det går, säger Anette K Bertilsson.

undefined
Matvagnen står uppställd på Anette K Bertilssons hus i Gamleby. Nu när alla marknader och festivaler är inställda behöver hon och hennes kollegor hitta alternativa sätt att kränga hamburgare.

Anette och hennes man Gunnar Bertilsson köpte sin första matvagn 2013. Sedan dess har de åkt runt på festivaler och marknader och sålt korv och hamburgare. Numera äger de två matvagnar tillsammans med Anettes dotter Cecilia Grenstadius och hennes man Christer Gustavsson.

Men pandemin förändrade allt. Alla marknader och festivaler ställdes in.

– Sista gången vi var ute med en av matvagnarna var i december 2019. Sen har det stått still. Då kläckte jag idén att vi skulle öppna Burgarebaren hemma i trädgården.

Hur har det gått?

– Det har faktiskt gått rätt bra. Det är ingen guldgruva precis, men jag är tacksam att vi får in pengar till räkningarna, säger Anette och berättar att det är mycket som kostar, bland annat försäkringar och kassasystem.

undefined
Tre dagar i veckan slår Burgarebaren upp luckan utanför Anette K Bertilssons villa på Björktomtagatan i Gamleby.

Anette drev tidigare restaurangen Mama Dalton i Gamleby. Det hon gillar mest med Burgarebaren är den sociala biten. 

– Det är fruktansvärt roligt. Det roligaste är att träffa alla människor. Jag saknar de andra försäljarna, man blir som ett gäng som håller ihop, säger Anette.

Hon ser fram emot när allt kan dra i gång igen. Men tyvärr tror hon att det dröjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!